Marele eșec „Parc industrial Fortus”: când politicienii se iau de păr, ieșenii fluieră a pagubă

0
373

Un plan de reorganizare nepus în practică ani de zile, un deputat apărut brusc în peisaj, o guvernare PSD fără nicio finalitate și mii de tone de fier vechi pe care se bat toți ca vulturii pe un stârv. De câteva săptămâni, foştii salariaţi de la Fortus blochează traficul din faţa fabricii, de câteva ori pe săptămână, pentru că nu şi-au primit salariile compensatorii. Este cea mai recentă etapă dintr-un haos care a dus Combinatul de Utilaj Greu în pragul falimentului. Fostul secretar de stat Maricel Popa susţine că o soluţie de salvare a fost sabotată de însuşi directorul Gheorghe Chişcă, cu ochii doar pe vânzarea dubioasă a halelor ca fier vechi. Atât Popa, cât şi noul administrator special Remus Vulpescu, susţin însă că Fortus „poate fi pus pe picioare”.

 

Fostul secretar de stat al Ministerului Energiei, Maricel Popa, susţine că ideea realizării unui parc industrial la Fortus îi aparţine şi că a lansat-o încă din 2013, după discuţiile purtate cu premierul Chinei.

 

Primii paşi păreau promiţători

Maricel Popa a dezvăluit istoria primilor paşi dintr-un proiect care a stârnit multă agitaţie în Iaşi, dar care nu a avut succes până în acest moment. „Am făcut parte din comisiile ministeriale din octombrie 2013 şi am propus realizarea parcului industrial. Premierul Chinei ne-a cerut pe 21 noiembrie 2013 să realizăm câte un parc industrial în fiecare zonă a ţării, iar pentru zona Moldovei am ales Fortusul. EximBank China dădea 10 milioane de euro pentru realizarea acestui parc. Primăria Iaşi, care avea 4 milioane de euro la masa credală de la Fortus, a dat o Hotărâre de Consiliul Local pentru Parc. Din partea ministerului am făcut memorandum de Guvern şi s-a dat Hotărâre pentru a se face Platforma Industrială. Pentru a fi parc era necesară o licenţă ce se putea obţine foarte uşor dat fiind că eu eram vicepreşedinte mondial al parcurilor industriale pe lângă ONU“, spune fostul secretar de stat al ministerului Energiei, Maricel Popa.

 

Doar câţiva producători se pot încumeta să realizeze astfel de piese. Pe acest segment, unul dintre competitorii Fortus este Mercedes, unde s-a dus anul trecut o firmă din Africa de Sud ce anterior ceruse o ofertă de preţ de la Iaşi 

Cum se împărţea fabrica

Potrivit lui Popa, Fortus urma să fie împărţit în trei. O parte urma să fie a Primăriei Iaşi, pentru parcul industrial, o altă parte să rămână un „Fortus curat“, care să fie subordonat Ministerului Economiei, iar datoriile să fie transformate în acţiuni, „aşa cum s-a întâmplat şi la CFR Marfă şi la Oltchim. Un Fortus care putea fi bancabil şi care putea obţine până la 20 de milioane de euro pentru reindustrializare, devenind astfel un Fortus modern, care putea să-şi continue activitatea“.

Cea de-a treia parte rămânea cu clădirile care nu intrau în primele două părţi şi cu care se putea plăti creanţele la creditori, inclusiv BCR şi salariaţi. „Pentru preluare, urma să se facă inventarul pentru a se face reevaluarea. Evaluarea o face directorul general şi cu administratorul special. Dându-şi seama că trebuie să predea la Ministerul Economiei inventarul şi că vor fi probleme, acesta (directorul Gheorghe Chişcă – n.r.) a găsit tot felul de chichiţe şi au urmat şapte luni de tergiversări”, spune Popa.  

 

Chişcă, marea problemă

Deşi Guvernul a decis să se facă Platforma Industrială Fortus în ianuarie 2014, nici până acum acest lucru nu a fost posibil, principalul vinovat fiind considerat directorul Gheorghe Chişcă. „Chişcă a fost director general, dar şi administrator special şi era ţinut în funcţie din 2005, de când a început dezastrul de la Fortus. El deţinea un cumul de funcţii care îi permitea să nu poată fi tras la răspundere. Noi nu am putut să-l schimbăm, el nefiind subordonat Ministerului Economiei, ci AVAS-ului. De fiecare dată când venea la minister, nu voia să vândă decât halele care conţin mult metal, numai unui anumit beneficiar, iar evaluarea să se facă numai cu un anumit evaluator“, povesteşte Maricel Popa.

 

„Se pare că deranjează faptul că mă interersează ce se întâmplă cu firmele şi cu mediul de afaceri din Iaşi. Eu am mai fost atacat de oameni politici ieşeni şi când s-a dorit privatizarea Antibiotice şi am cerut anchetă parlamentară.“ Petru Movilă, deputat PMP, foarte implicat în activitatea Fortus

Implicarea lui Movilă

O altă persoană considerată ca fiind implicată în nerealizarea parcului industrial este deputatul Petru Movilă, pe care fostul prefect Dan Cârlan l-a acuzat în mai multe rânduri că doreşte vânzarea halei de turnătorie fontă. „Movilă a solicitat în repetate rânduri să se vândă la fier vechi Hala Turnătorie. Aceasta era ideea lui pentru salvarea Fortus. Adică un colos metalic, evaluat la 3,5 milioane de euro şi pentru care nişte băieţi deştepţi au înaintat o propunere de preluare cu 1,5 milioane euro, cu scopul de tăiere la fier vechi“, a scris Dan Cârlan, la un moment dat, pe Facebook.

Informaţia este suţinută şi de Maricel Popa, care consideră că „au fost politicieni care au manipulat salariaţii să fie vândută Hala Turnătorie, pe motiv că ar fi degradată, când de fapt se dorea vânzarea ei la fier vechi.“

Popa adaugă că „a venit o firmă din Turcia care a vrut să investească 10 milioane de euro la fosta turnătorie de fontă, dar nu s-a putut face nimic. Crea 1.000 de locuri de muncă şi făcea o oţelărie nouă“.

Deputatul Petru Movilă neagă acuzațiile: „Eu nu am făcut decât să cer aplicarea Planului de organizare. Nu am avut şi nu am vreun interes personal la Fortus. Nu am vrut decât să facem societatea să funcţioneze şi oamenii să-şi ia salariile. Dacă cineva are vreo dovadă că eu am vreun interes personal acolo, să o facă publică”.

 

Birocraţie până la capăt

Din august 2015, noul administrator special de la Fortus este Remus Vulpescu, fost şef al Oficiului de Stat pentru Privatizare (OPSPI).

„Urmează ca administratorul special să-l convingă pe administratorul judiciar să-l oblige pe director să se facă evaluarea şi să dea inventarul“, explică Popa următorii paşi din administrarea firmei.   

Planul de reorganizare al SC Fortus SA are ca dată limită 12 iulie 2018. Valoarea totală a creanţelor este de aproape 217 milioane lei.

 

Săptămână decisivă

Remus Vulpescu a precizat că speră ca în zilele următoare să aibă loc nişte schimbări majore în echipa managerială: „La Fortus, marea problemă a fost şi este managementul. Nu spun că ar trebui schimbat doar directorul general sau echipa managerială. Trebuie schimbat, în primul rând, modul în care aceasta acţionează. Nu e posibil ca în jumătate de an, de când sunt administrator special, să nu am o informare completă a ceea ce se întâmplă acolo. Când am fost prima dată la Fortus, anul trecut, directorul general Chişcă a încercat să nu mă lase să intru în combinat. Domnul Chişcă se comportă ca administrator special, ca administrator judiciar, uneori ca ministru,
numai ca director general nu!”, spune Vulpescu.

El adaugă că valoarea Fortus este cu mult mai mare decât valoarea datoriilor şi crede că „fie se merge pe varianta unui parc tehnologic, fie pe varianta unui parc industrial, fie pe reluarea producţiei,  Fortus poate fi pus pe picioare. Privind optimist, cred că până la finele anului se poate stabili direcţia în care se va merge.“

 

 Maricel Popa spune că a existat o soluţie viabilă pentru Fortus

Popa: Mai sunt şanse pentru combinat

Fostul secretar de stat al Ministerului Energiei consideră că nici acum nu este încă târziu pentru realizarea parcului. „Sunt în continuare cereri la minister din partea investitorilor pentru un parc industrial la Fortus deoarece suntem în UE, forţa de muncă este relativ ieftină, iar prelucrând aici nu mai sunt probleme cu taxele vamale. Suntem o zonă stabilă, predictibilă şi competitivă pentru UE. Sunt multe firme din Asia care vor să se relocheze în Europa. Într-un an de zile, la acest parc se pot crea peste 5.000 de locuri de muncă, fără un efort foarte mare. Fortusul are marele avantaj că are deja toate utilităţile”, spune Popa.

 

Citește și Povestea se repetă. Fondul de „pomeni” crește în anii electorali precum cozonacul

 

Au vrut să ţepuiască o firmă sud-africană

Despre modul în care se lucrează la Fortus, Maricel Popa a dat exemplul unei firme care era să fie păcălită de fosta conducere. „Anul trecut a venit o companie din Africa de Sud, din industria mineritului, iar Fortus i-a făcut ofertă de trei milioane de euro pentru a le face o moară pentru minerit. Reprezentanţii firmei s-au dus până la urmă în Germania, la Mercedes, şi acolo li s-a făcut moara pentru un milion de euro“, a menţionat Popa.

 

 „Privind optimist, cred că până la finele anului se poate stabili direcţia în care se va merge.” Administratorul Remus Vulpescu, despre Fortus 

Cele mai importante momente din istoria recentă a fabricii

Obiect de activitate: fabricarea utilajelor de metalurgie;

A fost privatizată în 2003, contractul fiind reziliat de Stat în 2008, firma revenind în portofoliul AVAS;

În 2008, intră în insolvenţă, iar anul trecut a intrat în faliment, decizia fiind însă revocată în apel; 

Datoriile au crescut, iar numărul angajaţilor a scăzut mai ales după o ofertă de concediere colectivă contra unor salarii compensatorii;

Planurile de reorganizare judiciară au eşuat, presa semnalând în repetate rânduri diferite tranzacţii dubioase semnate de şefii combinatului în această perioadă;

2014: cifră de afaceri 18,2 milioane lei, pierdere netă 26,3 milioane lei, 614 angajaţi. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments