Fraudă bancară de aproape 5 miliarde de dolari, descoperită de autoritățile chineze

0
68

Foto: Getty Images

Când economia Chinei începe să scârţâie, iese la suprafață un sistem bancar putred şi corupt. Tocmai a fost descoperită o frauda bancară de aproape 5 miliarde de dolari. Paguba e practic de 40 de ori mai mare decât profitul anual al băncii lovite. Odată cu încetinirea economiei şi cu scădere burselor, împrumuturile mari sunt greu de plătit şi se descoperă acum că unele au fost date de la bun început fiindcă s-a primit şpagă şi s-au făcut artificii în documente.

 

O fraudă bancară de 4,9 miliarde de dolari a fost descoperită la banca Liuzhou. Este una dintre cele mai mari fraude făcute în China în ultimele decenii.

 

Pagubele reprezintă practic 40% din activele băncii lovite. Se bănuiește că prejudiciul ar fi fost făcut de un om de afaceri ajutat de rudele sale. Acesta ar fi falsificat valoarea garanțiilor și a registrelor contabile astfel încât să pară că societatea sa produce mai mulți bani decât o face în realitate.

 

A împrumutat astfel de 37 de ori mai mulți bani decât profitul băncii însă ițele investigației ajung la fostul prețedinte al instituției păgubite. Noul președinte a comandat un audit care a scos la iveală împrumutul ce nu ar fi trebuit dat de predecesorul său, iar, potrivit presei chineze, după această descoperire a fost comandată asasinarea celui care a cerut investigația.

 

Acum gaura de aproape 5 miliarde de dolari pune mari probleme de solvabilitate și în final ar putea fi acoperită cu bani de la stat.

 

Însă, de multe ori, fraudele se fac tocmai cu binecuvântarea oamenilor statului. Un studiu citat de Financial Times conturează un mecanism în care companiile controlate de guvernele locale dau mită unor bancheri de rang înalt pentru a obține credite uriașe, în special de la băncile comerciale mici. Acestea au fost formate la mijlocul anilor ’90 din comasarea cooperativelor, din dorința Beijingului de a le da dimensiunile necesare pentru a putea finanța IMM-urile locale.

 

Rezultatele au fost altele. Studiul arată că, în loc să fie sprijinite afacerile locale, bancherii au primit mita de la companiile de stat în schimbul unor împrumuturi uriașe. S-au făcut falsuri în contabilitate, iar activele au fost supraevaluate încât să pară ca societatea poate plăti un credit foarte mare.

 

Câtă vreme bursa creștea rapid, ratele puteau fi plătite fără probleme. Acum însă, când lucrurile merg prost, ies și cazurile de fraudă la lumină. Luna trecută, la a treia cea mai mare bancă din China s-a deschis un caz de delapidare cu prejudicii de aproape 600 de milioane de dolari. O săptămână mai târziu, la o altă bancă au început investigațiile pentru o fraudă de circa 150 de milioane. Corupția uriașă e un risc în plus pentru un sistem bancar deja fragil. Acolo multe bănci funcționează la limita legii, iar companiile private pe care le-au finanțat sunt necompetitive și înglodate în datorii.

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments