În România există 210 situri contaminate, în care poluarea este dovedită cu ample analize de mediu. Alte 1.183 sunt potenţial contaminate, adică există informaţii privind poluarea, însă fără analizele omologate.
Există un singur judeţ în România cu pământuri perfect curate, în care nu se regăsesc nici situri contaminate, nici potenţial contaminate, iar acela este Vasluiul. Locuitorii din celelalte 40 de judeţe ale României, plus Municipiul Bucureşti, trăiesc în apropierea a cel puţin un sit potenţial contaminat. Podiumul poluării este ocupat de Hunedoara, cu 41 de situri contaminate, Caraş Severin – cu 33 de situri – şi Cluj, cu 19 situri contaminate., potrivit Adevărul.
La nivel naţional există 210 situri contaminate – adică ariile respective au fost testate şi poluarea este dovedită – şi alte 1.183 de situri potenţial contaminate. Acestea din urmă sunt definite în Strategie Naţională privind Siturile Contaminate şi Potenţial Contaminate adoptată în august 2015 de Guvernul României drept situri despre care există informaţii că acolo au fost desfăşurate în trecut activităţi poluante, însă nu au fost efectuate testele necesare (bilanţ de mediu nivel II sau raport de evaluare a riscului) pentru a se dovedi contaminarea.
Nu sunt incluse însă şi terenurile vecine unui sit contaminat care, spun experţii în soluri, ar trebui catalogate automat drept situri potenţial contaminate pentru că este imposibil de crezut că agentul toxic nu a migrat şi în siturile învecinate.
Cifrele pot fi folosite însă cel mult cu caracter orientativ. „Aşa am căzut de acord cu Ministerul Mediului, pe cifrele astea – 210 contaminate, 1.183 potenţial contaminate. Bineînţeles că există mai multe situri contaminate, care nu sunt cuprinse nicăieri, în nicio listă”, explică Cornel Gabrian Florea, autorul Strategiei Naţionale pentru Siturile Contaminate din România, adoptată în august 2015 de Guvern.
Numărul real al zonelor contaminate este mult mai ridicat
Florea a introdus însă o referire la aceste situri neinventariate în Strategie. Astfel, secţiunea „Mecanisme de finanţare” începe cu următorul paragraf: „În prezent există inventariate 1.393 de situri contaminate/potenţial contaminate, înscrise în baza de date ce cuprinde inventarul naţional. Această acţiune a demarat în anul 2007 şi numărul siturilor înregistrate este de aşteptat să crească prin impunerea strictă a unei scheme obligatorii de declarare”.