A pompat 1,5 milioane de euro în trei ani și conducerea CJ s-a trezit abia acum că n-are drepturi. Marca FILIT nu a fost înregistrată la OSIM de Muzeul Literaturii, cum ar fi fost de aşteptat. Brandul aparţine Asociaţiei „Patrimoniu pentru Comunitate”, fondată de directorul Dan Lungu și nouă angajaţi. Reprezentanții MLR spun că au concesionat marca gratuit către Muzeu și că nu vor să fugă cu ea. „Am făcut asta din motive birocratice”. 7EST spune de un an că CJ finanțează fără să aibă numele și sigla. Acum, un frison traversează holurile Casei Pătrate, toată lumea căutând marca. Prin comparație, Primăria Iași a înregistrat FIE în nume propriu.
Dacă nouă angajaţi ai Muzeului Naţional al Literaturii Române se supără mâine pe instituţie sau pe Consiliul Judeţean (CJ), au puterea de a lua FILIT şi a-l organiza în altă parte. Asociaţia lor, „Patrimoniu pentru Comunitate” este deţinătorul mărcii FILIT la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Un brand în care Consiliul Judeţean a investit milioane de lei în câţiva ani. Spre comparaţie, Primăria Iaşi a avut grijă de o marcă în care a băgat bani publici: dosarul pentru obţinerea mărcii FIE este deja depus.
Angajaţi la MNLR, deţinători de marcă
În vara anului trecut, în iulie, Asociaţia „Patrimoniu pentru Comunitate”, care funcţionează pe lângă Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, a cerut şi a primit de la OSIM dreptul de a înregistra şi folosi marca FILIT. Aceasta înseamnă că doar asociaţia poate decide asupra organizării festivalului sub această denumire. Nimeni altcineva nu poate folosi numele, caracterele din siglă sau alte detalii care compun brandul FILIT.
Asociaţia, înfiinţată în octombrie 2013, cu două săptămâni înainte de prima ediţie a FILIT şi având sediul la Muzeul Literaturii Române, are în componenţa sa angajaţi ai muzeului, dar şi instituţia la care aceştia lucrează, reprezentată de către directorul Dan Lungu. Membrii asociaţiei sunt persoanele fizice Dan Lungu (director MNLR), Maria Anca Buzea (şef serviciu muzee în cadrul MNLR), Corina Irimiţă Mocanu, Cătălin Mihai Ştefan, Gianina Bârhan, Irina Acostăchioaie, Beatrice Panţîru, Daniela Ştefan, Dan Semenov (jurist MNLR), precum şi persoana juridică Muzeul Literaturii Române prin reprezentant Dan Lungu. Preşedinte este Dan Semenov, vicepreşedinte Daniela Ştefan, iar trezorier Irina Acostăchioaie.
Directorul Dan Lungu a înregistrat marca în iulie 2015. Biroul său de presă motivează că nu era aprobat bugetul festivalului, dar la acea dată totul era pregătit
Buzea: „Habar n-am”
Unul dintre membrii importanţi ai Asociaţiei „Patrimoniu pentru Comunitate”, şefa Serviciului Muzee, Anca Maria Buzea, susţine că habar n-a avut de faptul că entitatea a obţinut de la OSIM marca FILIT. „Acum aud pentru prima dată. O să-l întreb pe directorul meu. Eu ştiu că asociaţia este făcută cu scopul de a sprijini activitatea muzeelor, altceva nu ştiu”, a precizat Buzea.
Un jurist ieşean spune că faptul că o asociaţie a luat marca FILIT nu înseamnă, automat, că aceasta va aparţine vreodată unuia dintre membri. „Intrarea într-o asociaţie se face punând la un loc contribuţia fiecăruia, care poate fi de bani, de experienţă etc. Scopul este nepatrimonial, astfel că un membru care părăseşte asociaţia nu ia acea contribuţie pe care a avut-o iniţial. Aceea rămâne asociaţiei. Totuşi, dacă toţi membrii asociaţiei care are marca decid, FILIT poate fi mutat, cu brand, logo, idei şi orice ţine de festival într-un alt oraş”, a explicat acesta situaţia.
„Am concesionat-o, stați liniștiti”
Biroul de presă al MLR a remis marți seara un scurt răspuns la întrebările 7EST, punctând că nu există pericolul ca marca să plece vreodată din Iași. „Din motive birocratice și practice, înregistrarea mărcii FILIT s-a făcut inițial pe Asociația Patrimoniu Pentru Comunitate, iar Muzeul este membru fondator. Imediat ce s-a obținut marca, aceasta a fost concesionată în mod gratuit către MLR, care o o poate folosi nestingherit. Este exclus să poată fi utilizată de către altcineva fără acordul MLR”.
CJ s-a trezit prea târziu
Pe alocuri, încercările 7EST de a descifra misterele mărcii FILIT au fost zădărnicite de secretomanie. Fără a fi foarte clar când, conducerea Consiliului Judeţean a decis trecerea mărcii FILIT în custodia sa. În momentul în care a existat un prim contact cu OSIM pe această temă, reprezentanţii instituţiei au comunicat că demersul CJ este tardiv, marca fiind deja înregistrată. Cel mai probabil, Consiliul a făcut demersul după iulie 2015. „Consiliul Judeţean a dorit să obţină această marcă, dar nu a mai fost posibil. În mod normal, marca trebuia să fie a instituţiei, cât timp festivalul a fost plătit din bugetul acestei instituţii”, a explicat Sebastian Tătaru, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi.
Recent, conducerea CJ Iaşi a încercat să pună lucrurile la punct în privinţa ediţiei FILIT 2016. „La şedinţa la care a participat conducerea MNLR s-a discutat că instituţia noastră finanţează festivalul, dar doreşte să ştie exact unde se duc banii şi pentru ce. În plus, s-a cerut ca tot proiectul să fie scos la licitaţie, nu dat pe bucăţi, prin încredinţări directe”, a mai spus Tătaru.
Citește și Afacerile „Spiridon”-Tech Confort au ajuns în faza incendiară: Bârliba, ne dai foc?
Primăria Iaşi a cerut marca FIE
Primăria a avut grijă de investiţia din bani publici în imaginea Festivalului Internaţional al Educaţiei, pentru care a plătit ani de-a rândul. Marca FIE este înregistrată de către Municipalitate. „În prezent, Primăria Iaşi are depusă documentaţia pentru obţinerea mărcii FIE. Festivalul este un efort comun al mediului academic şi autorităţii locale, dar marca va fi deţinută de către Primărie”, a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Marca FILIT la OSIM, înregistrată pe 27 iulie 2015
Date financiare ale Asociaţiei „Patrimoniu pentru Comunitate”
2013: venituri din activităţi fără scop patrimonial: 51.779 de lei. Cheltuieli: 54.227 lei. Deficit: 2.448 de lei.
2014: venituri: 49.009 lei. Cheltuieli: 35.456 lei. Excedent: 13.553 de lei.
Asociaţia a încasat cei 2% viraţi de binevoitori la momentul completării fişelor fiscale şi taxe de participare la manifestări organizate de Muzeu. Având în vedere că asociaţia a fost înfiinţată pe 15 octombrie 2013, e
ste foarte probabil ca suma din 2013 să fi fost încasată de la Muzeu cu ocazia primei ediţii FILIT (23-27 octombrie 2013). Asociaţia îşi are sediul în Muzeul Literaturii şi este partener al acestuia în organizarea mai multor activităţi.