Alt polițist la vârf pomenit în rețeaua din cadrul Ocolului Silvic, unde lemnul era valută forte. Un nume important în dosarul în care sunt deja acuzaţi primarul şi viceprimarul din Hârlău. Un martor din dosarul celor doi susţine că şeful Poliţiei din localitate a fost unul dintre „beneficiarii” unui transport ilegal de lemne.
Noi informaţii apar în dosarul de corupţie care sunt cercetaţi Constantin Cernescu şi Florin Ţăpuşă, primar şi viceprimar în Hârlău, ambii suspendaţi din funcţii, dar şi Ioan Amariei, şeful Ocolului Silvic din localitate. După ce procurorii susţineau că unul dintre şefii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a participat la o petrecere alături de cei trei, la care prestaţia organizatorului a fost plătită cu lemne luate ilegal de la Ocolul Silvic, numele unui alt şef de poliţie apare în anchetă. Un martor din dosar susţine că şi Dumitru Simionescu, şeful Poliţiei din Hârlău, ar fi primit ilegal lemne de la Ocolul Silvic din localitate. Comisarul şef dezminte însă acuzaţiile.
Cea mai bună calitate, fără plată
Potrivit unor surse judiciare, un martor audiat în dosar susţine că Dumitru Simionescu, şeful Poliţiei Hârlău, ar fi primit, în urmă cu aproape doi ani, lemne luate ilegal din patrimoniul Ocolului Silvic Hârlău. Martorul ar fi precizat că dispoziţia ar fi venit chiar de la Ioan Amariei care ar fi solicitat ca şeful Poliţiei să primească „o maşină de lemne” de cea mai bună calitate, fără ca acesta să le plătească, mai susţin sursele citate.
Martorul ar mai fi arătat că, pentru ridicarea unui transport de opt metri cubi de lemne, care ar fi fost destinat lui Dumitru Simionescu, s-ar fi prezentat un angajat al Ocolului Silvic şi un agent de poliţie.
Contactat de reporterii 7EST, comisarul şef Dumitru Simionescu a susţinut că nu are nicio implicare în acest caz. „Nu este adevărat. Nu mi-a dat niciun lemn. Eu nici nu am ce să fac cu lemnele pentru că locuiesc la bloc”, a declarat Dumitru Simionescu, şeful Poliţiei Hârlău.
Simionescu: „Nu am nicio implicare”
Comisarul-şef a explicat că posturile de poliţie de lângă Hârlău se aprovizionează toamna cu lemne de la Ocolul Silvic Hârlău, fiind o întreagă procedură de achiziţie în acest sens. „Este posibil ca în toamna lui 2014 să fi luat legătura cu şeful Ocolului Silvic Hârlău pentru a demara această procedură, dar nu a fost în interes personal. Nu am nicio implicare. Nu am luat nicio bucată de lemn”, a precizat Dumitru Simionescu.
Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că Simionescu „nu are calitatea de suspect sau inculpat” în dosarul în care este cercetat primarul din Hârlău.
La sfârşitul lunii ianuarie, primarul oraşului Hârlău, Constantin Cernescu, şi viceprimarul localităţii, Florin Ţăpuşă, şeful Ocolului Silvic din Hârlău, Ioan Amariei, şi şoferul personal al acestuia, Mihai Vatavu au fost reţinuţi de DNA Iaşi pentru mai multe fapte de corupţie. Procurorii au propus arestarea preventivă a edililor şi a lui Amariei, iar instanţa a dispus arestarea la domiciliu a celor trei.
Ioan Amariei este acuzat, printre altele, că în perioada iunie-septembrie 2014, în calitate de şef al Ocolului Silvic Hârlău, a pretins şi primit de la un om de afaceri (denunţător în cauză) trei uşi de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hîrlău, şi i-ar fi cerut acestuia să-i execute lucrări de 7.000 de lei la vila sa, lucrări pe care nu le-a mai plătit.
Nu a confiscat cheresteaua protopopului
Amariei este cercetat şi pentru că, în calitatea de şef al Ocolului Silvic Hârlău, nu a dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantităţi de cherestea de la Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău. Acesta ar fi fost depistat, în august 2015, de către angajaţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare când transporta cherestea fără documente justificative. Cel care l-ar fi determinat pe Ioan Amariei să nu dispună confiscarea materialului lemnos de la protopop, ar fi fost edilul-şef Constantin Cernescu, susţin surse din rândul anchetatorilor.
În perioada februarie-decembrie 2015, Amariei, ar fi dispus şi a determinat mai mulţi gestionari să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară. Procurorii susţin că, în unele dintre cazuri, şeful Ocolului Silvic Hîrlău a acţionat la instigarea lui Constantin Cernescu, primar al oraşului Hîrlău.
Nereguli la toate nivelurile
Primarul din Hârlău, Constantin Cernescu, un baron care credea că nu este văzut în teritoriul său de la capătul lumii
Şirul ilegalităţilor nu se opreşte aici. „La data de 17 decembrie 2015, inculpatul Cernescu Constantin, în calitate de Primar al Oraşului Hîrlău, a dispus şi a determinat un subaltern să întocmească un proces verbal de recepţie în care să consemneze faptul că lucrarea Extindere reţea alimentare cu apă şi branşamente în Pîrcovaci era finalizată, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate. Astfel a fost creată o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2433.43 lei”, susţin anchetatorii.
Viceprimarul Florin Ţăpuşă, patron de restaurant, pizzerie şi florărie în Hârlău, este cercetat pentru că fi derulat acte de comerţ incompatibile cu funcţia sa publică. Ţăpuşă s-ar fi folosit şi de un angajat aflat în subordinea sa în timpul orelor de program care era pontat pentru diferite comisioane la firma sa. Printre altele, s-a reținut că florăria lui Țăpușă a avut contract cu Laura Cosoi pentru aranjamentele florale de la nunta acesteia.
Conform anchetatorilor, şefii administraţiei din Hârlău organizau petreceri în diferite localuri, care erau plătite ilegal cu lemne de la Ocolul Silvic. La una dintre aceste petreceri, din iulie 2015, organizată la o cabană a Ocolului Silvic ar fi participat şi Cernescu, Ţăpuşă şi „unul din şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi”.