Becurile economice conţin mercur, care este o neurotoxină puternică ce afectează îndeosebit copiii şi femeile însărcinate. El este deosebit de dăunător pentru creier, sistemul nervos, ficat şi rinichi. Mulţi dintre noi caută să economisească energie şi bani înlocuind vechile becuri obişnuite cu cele economice, numite impropriu şi “ecologice”, scrie sanatosi.com.
Însă becurile cu eficienţă energetică ridicată din noua generaţie sunt atât de toxice, încât Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a emis un protocol extraordinar pentru cazurile de spargere a acestor becuri şi emisia ulterioară a gazelor toxice. Un studiu efectuat de savanţii de la Institutul Fraunhofer Wilhelm Klaudic a demonstrat că spargerea unui asemenea bec în spaţiu închis duce la emisia unei cantităţi de mercur de 20 de ori mai mare decât cea maxim admisibilă.
Becurile economice pot provoca:
- ameţeală
- dureri de cap
- migrenă
- spasme
- oboseală
- dificultăţi de concentrare
- nervozitate
De ce trebuie să treceţi la alte tipuri de becuri?
- Becurile economice conţin mercur, care este o neurotoxină puternică, afectând mai ales copiii şi femeile însărcinate. Îndeosebi de dăunător el este pentru creier, sistemul nervos, ficat şi rinichi. În plus el poate afecta sistemele cardiovascular, imunitar şi reproductiv. De asemenea mercurul poate provoca tremur, nervozitate, insomnie, pierderi de memorie, dureri de cap, cancer şi Alzheimer.
- Becurile ecologice sunt cancerigene
O nouă cercetare efectuată de Peter Brown în Berlin a arătat că aceste becuri conţin substanţe cancerigene, cum ar fi:
- Fenolul – o substanţă solidă, cristalină, acidă şi toxică obţinută din gudron de cărbune şi utilizată în industria chimică.
- Naftalina – un compus cristalin volatil produs prin distilarea gudronului de cărbune, se utilizează pe larg în industria chimică.
- Stirenul – un produs secundar petrolifer, care este o hidrocarbură lichidă nesaturată.
- Becurile economice emit o cantitate mare de radiaţie ultravioletă