Patriarhul Daniel a primit-o, marţi, în vizită de prezentare, pe ambasadoarea Olandei la Bucureşti, Stella Ronner-Grubacic, ocazie cu care a apreciat, referindu-se la problema migranţilor, că „atitudinea ospitalieră bazată pe valorile dragostei şi filantropiei creştine trebuie însoţită de o abordare realistă în funcţie de potenţialul economic al fiecărei ţări”.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, citat de Agerpres, patriarhul Daniel l-a felicitat pe noul ambasador al Olandei şi i-a urât succes în misiunea sa diplomatică în România.
„În timpul întrevederii, a fost abordată tema crizei migranţilor din Europa, care, în opinia doamnei ambasador a Olandei, necesită soluţii rapide prin implicarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat că în problema migranţilor atitudinea ospitalieră bazată pe valorile dragostei şi filantropiei creştine trebuie însoţită de o abordare realistă în funcţie de potenţialul economic al fiecărei ţări, pentru a evita manifestările xenofobe faţă de cei aflaţi în dificultate din cauza conflictelor armate şi a persecuţiilor din ţările de origine”, se arată în comunicatul Patriarhiei.
În cadrul întâlnirii, patriarhul BOR a pledat pentru o mai mare solidaritate, precum şi o mai bună cooperare şi coresponsabilitate între popoarele din vestul şi estul continentului european în rezolvarea acestei crize umanitare.
„Preafericirea Sa a menţionat că una dintre priorităţile pastoral-misionare actuale ale Patriarhiei Romane o reprezintă asigurarea asistentei religioase şi identitare a românilor stabiliţi în străinătate, unde în ultimul deceniu au fost înfiinţate noi eparhii ortodoxe romane. Patriarhul României a apreciat sprijinul de care se bucura comunităţile de romani ortodocşi din partea Bisericilor Catolică şi Protestantă din Europa occidentală, prin oferirea a peste 300 de locaşuri de cult pentru slujbele religioase. În contextul stabilirii unui număr semnificativ de romani în străinătate, a menţionat Preafericirea Sa, în ţara au apărut fenomene sociale noi, precum diminuarea forţei de muncă şi creşterea alarmantă a abandonului şcolar, mai ales printre copiii lăsaţi în grija rudelor”, precizează sursa citată.
Patriarhia Româna menţionează că pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar a derulat în ultimii ani un program la nivel naţional, intitulat „Alege şcoală!”, finanţat din fonduri europene, în care au fost incluşi peste 35.000 de elevi aflaţi în risc de abandon şcolar.
„Doamna ambasador a mulţumit pentru onoarea de a fi primită în vizită de prezentare şi a subliniat că una dintre priorităţile misiunii sale diplomatice în România este de intensificare a cooperării dintre cele două ţări, inclusiv prin legături culturale”, se mai arată în comunicat.
(Sursa: HotNews.ro)