Sute de locuitori ai oraşului sucevean Câmpulung Moldovenesc au participat duminică, 7 februarie, la un miting în cadrul căruia au solicitat finanţare pentru finalizarea unui proiect abandonat inexplicabil de către Guvernul Ponta după o investiţie de 10 milioane de euro.
Proiectul pârtiei de schi din oraşul Câmpulung Moldovenesc a fost finanţat de Guvernul României în cadrul unui program naţional de dezvoltare a turismului montan intitulat „Superschi în Carpaţi”, aprobat prin lege în anul 2003 şi „reşapat” cinci ani mai târziu de Guvernul Boc sub titulatura „Schi în România”, potrivit Adevărul.
Construirea pârtiei de schi, a cărei punct de plecare se află în vecinătatea masivului Rarău, a fost aprobată în 2009 şi abandonată în 2012, după ce guvernul a alocat 10 milioane de euro, iar proiectul a fost aproape terminat, gradul lucrărilor fiind estimat la 80%. Ceea ce trebuia să devină cea mai lungă pârtie din regiunea Moldovei are proiectat un prim tronson lung de 2.514 metri, iar cel de-al doilea tronson are o lungime de 1.397 de metri. Printre altele, a fost amplasată deja în teren instalaţia de telegondolă care are o capacitate de transport de 1.008 persoane pe oră.
Pentru finalizarea primului tronson ar mai fi necesari 3 milioane de euro. Banii n-au mai fost alocaţi din cauza refuzului Mariei Grapini, fostul ministru delegat pentru IMM-uri şi Turism din Guvernul Ponta 2.
Localnicii pun încăpăţănarea fostului ministru pe seama unui incident în care a fost implicată în iulie 2013. Aflată în vizită de lucru la Câmpulung Moldovenesc pentru studierea graficului lucrărilor la pârtie, Grapini a fost transportată de oficialii locali în zona şantierului. Maşina de teren în care se afla fostul ministru a fost suprinsă de o ploaie torenţială specifică zonelor montane şi a ieşit mai greu din zona unui torent de care a fost suprinsă. Grapini a acuzat oficialii locali că i-au pus viaţa în pericol inutil şi că se aştepta să fie primită doar la primărie unde să studieze machetele proiectului şi nu să fie transportată în teren, titrează Adevărul.
Ulterior, municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost la un pas de faliment, după ce Curtea de Conturi a trecut în contul localităţii mai multe lucrări executate şi neplătite, în valoare totală de 7,1 milioane de lei.
La sfârşitul anului 2014, Primăria Câmpulung Moldovenesc a reuşit să achite această datorie, 6,5 milioane de lei provenind din bugetul local, iar 600.000 de lei de la Guvern. În această perioadă, din 2012 şi până în prezent, între firmele care au executat lucrările la pârtia de schi de la Rarău şi Primăria Câmpulung Moldovenesc au fost intentate mai multe procese, care au ”contribuit” la blocarea finanţării lucrărilor.
Localnicii care au participat la mitingul din centrul oraşului Câmpulung Moldovenesc de duminică, 7 februarie, au cerut guvernului să asigure finanţare pentru finalizarea proiectului. „Nu vă cerem bogăţii, vrem doar pârtia de ski“, a fost unul dintre sloganurile rostite. Printre cei care au susţinut protestul se numără şi vedeta K1, Cătălin Moroşanu, prezent astăzi la Câmpulung Moldovenesc, mai scrie sursa citată.
(Sursa: adevarul.ro)