Rezultat incredibil la „blocurile-pilot” Veolia: căldura, cu 50% mai ieftină

0
527

Raportul după două luni de iarnă confirmă calculele inițiale: costurile pe fiecare familie sunt mult mai mici decât la cei cu centrale proprii. Blocul din Cantemir a fost contorizat la nivel de apartament, cu rețea pe orizontală. Practic, fiecare știe cât consumă deși e branșat la rețeaua orașului. Concluzia: sistemul centralizat, mult mai eficient decât centralele pe gaz.

 

La blocul P6 scara C, din zona Cantemir, unde proprietarii au renunţat la centralele proprii, valoarea facturilor a fost cu aproape 50% mai mică pe luna ianuarie şi cu aproape 45% pe decembrie.

Avantajele sistemului: costuri mici, independenţă energetică, apă caldă non-stop, eliminarea riscurilor de explozie, asigurarea non-stop a echipelor de intervenţii în caz de avarii.

 

Reduceri mari la factură

La sfârşitul lunii octombrie 2015, Veolia Energie Iaşi a finalizat proiectul demarat la blocul P6, scara C, din zona Cantemir, unde fost introdusă contorizarea individuale în sistemul centralizat de termoficare, cu distribuţia pe orizontală a instalaţiilor din apartamente.

În urma calculelor făcute pentru lunile decembrie şi ianuarie, a rezultat un cost mediu de 163,50 de lei, cu TVA, pentru luna decembrie, la apartamentele conectate la SACET (sistemul centralizat), iar la cei cu centrale termice de apartament un const de 263,11 lei, cu TVA, deci o diferenţă de 44,42%.

Pe luna ianurie, diferenţa a fost şi mai mare, de 49,77%: 186,56 de lei, cu TVA, la cei însistemul centralizat şi 279,42 de lei, cu TVA, la cei cu centrală.

Din măsurătorile făcute cu exactitate timp de două luni, cheltuielile comune sunt de doar 8-9 lei pe lună pe apartament, faţă de 40-50 de lei pe lună pe apartament cum se întâmpla atunci când existau toate coloanele verticale de încălzire ce traversau apartamentele şi conductele de la subsol de după contor, în mare parte dezizolate şi nereabilitate de asociaţie. Rezultă cheltuieli cu părţile comune, per total sezon de încălzire (octombrie – aprilie) de maxim 45-50 de lei, faţă de peste 300 de lei până acum.

 

Noile conducte înlocuiesc coloana pe verticală, care creeau discuții între locatari. Apa caldă este furnizată non-stop, iar pierderile de căldură sunt minime

Cum s-a calculat

La apartamentele conectate la SACET, s-a transformat consumul de apă caldă în Gcal şi s-a adunat cu cel de la încălzire. S-a înmulţit cu preţul cu TVA al Gcal pentru populaţie şi s-a obţinut costul final pentru fiecare apartament.

La apartamentele cu centrală termică individuală s-au folosit datele dintr-o factură de gaze de la un consumator casnic. Nu s-a scăzut consumul cu gazul folosit la aragaz, acesta având o medie de 10 lei pe apartament, dar s-a compensat cu energia electrică pe care o consumă centrala de apartament ca să funcţioneze.

 

S-a comparat acelaşi tip de apartament

S-au luat în calcul apartamente comparabile, în luna decembrie 2015 instalându-se înregistratoare de temperatură în 10 apartamente.

Comparaţia s-a făcut între apartamente poziţionate ori la nord, ori la sud (diferă foarte mult gradul de însoleiere, deci căldura pe care locuinţele o primesc natural prin expunerea la soare), iar temperatura în fiecare locuinţă, aşa cum a fost setată de clienţi, a fost de 21-22 de grade Celsius.

 

„Oamenii au rămas plăcut surprinşi în momentul în care au venit facturile de la Veolia cu costurile la căldură. Diferenţele sunt clare în favoarea noastră. Eu nu mă pot decât să mă bucur că reprezentanţii Veolia ne-au ales pe noi în acest proiect.“ Dumitru Plăvan preşedintele Asociaţiei de Proprietari P6 Cantemir

 

Avantajele contorizării individuale în sistemul centralizat de termoficare, cu distribuţia pe orizontală a instalaţiilor din apartamente:

– Contorizarea individuală presupune înlocuirea completă a vechilor instalaţii de apă caldă şi căldură din bloc, ce nu au fost înlocuite până acum. Instalaţiile sunt noi, izolate, aducând un mare câştig de eficienţă energetică şi economii de consum.

– Dispar aproximativ 32 de coloane verticale de energie termică din bloc (cele care traversează apartamentele, vechi de 40-50 de ani), rămânănd doar 4 (tur şi retur încălzire, apă caldă, recirculare apă caldă), toate pe casa scării.

– Se îmbunătăţeşte starea tehnică a instalaţiilor din bloc şi din locuinţe şi creşte valoarea de piaţă a apartamentului.

– Reducerea numărului de coloane verticale din bloc scade costurile cu încălzirea spaţiilor comune.

– Economii de costuri care provin din reglarea individuală a temperaturii pe încălzire în fiecare cameră în funcţie de confortul dorit.

– Economii de costuri de cel puțin 40-45% pe lună, provenite din: costul mai mic al unei gigacalorii, scăderea costurilor cu încălzirea spaţiilor comune, reglarea temperaturilor în fiecare cameră, randament mai mare al instalaţiilor în sistem centralizat.

– Call Center non-stop gratuit şi echipe de permanenţă pentru intervenţii tehnice 24/7. Echipa ajunge în maximum 30-45 de minute.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments