Opera din Iași își dorea patru spectacole noi, la 60 de ani de la înființare, dar rămân bani doar pentru unul singur. La TNI, Ion Sapdaru e mai sarcastic: „Facem afișe mai puține, mai ieftine, important e cum joacă actorii”.
Fără a fi dusă o discuţie la nivel public, Ministerul Culturii a tăiat, pentru 2016, 30% din tot ce înseamnă bugete pentru organizarea de spectacole de la toate instituţiile care-i sunt subordonate. Ministerul condus de Vlad Alexandrescu a primit, pentru 2016, 757 milioane de lei, cu 171 milioane de lei mai mult decât în 2015, dar totuși „s-a luat, nu s-a dat”. „Ni s-a explicat ceva despre tăierea bugetelor pentru spectacole: că se vor duce mai mulţi bani spre reabilitări de monumente, creare de biblioteci”, ne-a explicat actorul ieşean Ion Sapdaru.
Opera: fonduri proprii pentru un spectacol
Directorul Operei Naţionale Române din Iaşi, Beatrice Rancea, spune că tăierea bugetelor pentru montarea spectacolelor va avea impact asupra instituţiei. „Este afectat repertoriul pe care ni l-am propus. Opera împlineşte în acest an 60 de ani şi toată stagiunea a fost gândită pentru această aniversare. Aveam în program Turandot, aveam „Văduva Veselă”, în regia lui Andrei Şerban, şi ne doream ca pe 3 noiembrie să avem „Tosca”. În plus, pentru acest an aniversar aveam în vedere o coproducţie cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet <Maria Bieşu> din Chişinău”, ne-a explicat Beatrice Rancea care erau intenţiile pentru 2016.
„Prea mulți interpreți la Carmen, mai tăiați, să rămână doi pe scenă”, spune ministerul
Speranțe în august
Pentru că bugetul pentru montarea spectacolelor a fost micşorat, Opera Naţională riscă să nu aibă suficiente fonduri pentru toate spectacolele. „În ultimii doi ani ne-am permis doar două producţii pe an din fonduri proprii. Acum avem fonduri asigurate doar pentru Văduva Veselă. Primăria Iaşi va susţine coproducţia cu Chişinău, dar pentru celelalte două spectacole nu avem finanţare”, ne-a mai spus Beatrice Rancea. Directorul Operei Naţionale Române Iaşi spune că reducerea de buget pentru organizarea spectacolelor a fost o surpriză neplăcută: „Nu mă gândeam că o vor face tocmai într-un an aniversar pentru noi. Avem promisiuni pentru o rectificare în august”.
Teatrul Naţional organizează mai ieftin
Pentru 2016, aceeaşi reducere se aplică şi la bugetul spectacolelor de la Teatru Naţional „Vasile Alecsandri”. Practic, orice spectacol organizat de către instiuţia din Iaşi va costa cu o treime mai puţin. „Nu vor mai fi 10 afişe, vor fi doar 8. Nu vor mai fi 6 becuri, punem doar 4. Nu mai facem afişele unde le făceam de obicei şi ieşeau bine, le facem în altă parte, mai ieftin. Nu mai cheltuim 10.000 de lei pe spectacol, cheltuim 7.000”, ne-a explicat actorul ieşean Ion Sapdaru felul în care vor acţiona reducerile de buget.
Acesta spune că actorilor li s-a comunicat că banii tăiaţi vor fi utilizaţi pentru restaurarea altor monumente şi pentru proiecte noi, cum ar fi bibliotecile. „Nu este nici tragic, nici dramatic, ci doar neplăcut. Nu sunt afectate salariile, nu are de suferit întreţinerea Teatrului şi a spaţiilor sale. Sincer, reducerea de buget pentru organizare nu m-a speriat atât de tare. Oricum, întotdeauna m-a interesat mai mult jocul actorilor şi calitatea acestora decât a costumelor şi decorurilor”, ne-a mai spus Ion Sapdaru.
Beatrice Rancea, cea mai afectată de tăierea bugetelor. Banii se duc spre biblioteci
Palatul Culturii are buget asigurat
Pentru că va fi redeschis în luna aprilie, Palatul Culturii are finanţare asigurată. „Am auzit despre aceste reduceri bugetare, dar pe noi nu ne afectează. Bugetul pe care îl avem acum ne permite redeschiderea Palatului Culturii şi a câtorva expoziţii temporare”, a precizat Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal „Moldova”.