Se poate pierde Sala Paşilor Pierduţi. E nevoie de 60 de milioane de euro pentru lucrări de renovare

0
2195

Universitatea Tehnică a cerut ca partea din Sala Paşilor Pierduţi care-i revine să fie declarată monument istoric. Cealaltă jumătate a sălii aparţine Universităţii „Al. I. Cuza”.  

 

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (UTI) a cerut, în urmă cu câteva zile, un aviz prin care partea de clădire din Facultatea de Electronică, situată în incinta Universităţii „Al. I. Cuza” din Copou, să fie trecută pe lista monumentelor istorice naţionale. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a avizat solicitarea, numai că întocmirea dosarului de clasare este de durată.

 

Sala divizată la jumătate

Universitatea Tehnică şi Universitatea Cuza împart Sala Paşilor Pierduţi. Până acum adresa la care era cunoscută clădirea era bd. Carol I, nr. 11, adresă ce ţine de Universitatea Cuza. Solicitarea este şi pentru recunoaşterea adresei cu nr. 11 A, ce va ţine de Universitatea Tehnică. „Clădirea este partajată. Jumătate de sud, la Cuza, jumătate din nord, la noi. Noi am solicitat ca partea noastră să fie trecută la monumente istorice, cu datele noastre. Suntem proprietari, nu sunt probleme legate de acest aspect. Am obţinut proprietatea în anul 2002 şi am cerut acum să vedem dacă şi picturile pot fi încadrate în categoria monument naţional”, a declarat Petru Condrea, director general administrativ la UTI.

 

Picturile lui Bălaşa sunt celebre şi două universităţi au grijă de ele

Fondurile europene nu sunt o soluţie

Condrea a mai spus că nu s-a mai lucrat la clădire de prin anul 1985 şi că sunt multe lucrări de făcut, verificându-se deja la Comisia Europeană oportunitatea unei finanţări. „Nu s-a aprobat pentru că estimarea noastră, împreună cu cei de la Cuza, pentru partea lor de clădire, a fost prea mare, de aproximativ 60 de milioane de euro”, a declarat directorul.

 

Citește și Iași, uriașul desculț: Filarmonica, o mare orchestră, dar fără sală

 

Fostul rector de la Universitatea Cuza, Vasile Işan, a declarat, la rândul său, că a încercat să obţină finanţare pentru corpul respectiv, dar nu a putut face mare lucru. Singura speranţă stă în sprijinul fondurilor guvernamentale. „Proiectul e făcut împreună cu cei de la UTI. Sunt lucrări complexe acolo de făcut. Trebuie refăcute aula veche, biblioteca veche şi este nevoie de sume mari care trebuie investite”, a  declarat Işan.

 

 

Celebrul portret al lui Eminescu din Sala Pașilor Pierduți

Picturile lui Bălaşa s-au degradat

Conducerea UTI a precizat că şi picturile artistului Sabin Bălaşa din Sala Paşilor Pierduţi trebuie refăcute cât mai urgent, pentru că infiltraţiile de apă au afectat pictura. Cele 19 picturi murale care acoperă 120 de metri pătraţi au fost realizate între anii 1968 şi 1978. Celebru în acest ansamblu este portretul lui Mihai Eminescu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments