Taxa pe ambalaj trimite 180.000 de angajaţi în şomaj

0
86

Federatia naţională a producătorilor din agricultură şi industrie alimentară Pro Agro estimează că taxa pe ambalaje ar putea duce la pierderea a 180.000 de locuri de munca în mod direct, potrivit unui anunţ al organizaţiei. Alti 300.000 de angajaţi din domeniile direct afectate şi cele conexe au veniturile şi locurile de muncă afectate.

13.000 de companii din întreaga ţară sunt afectate de suprataxa de 2 lei pe kilogramul de ambalaj folosit. Cei de la Pro Agro au reiterat estimarea unei scumpiri iminente a produselor ambalate cu 20-30%, pentru acoperirarea deficitului creat de această taxă.

 

„După un an în cate am plătit OTR-urilor (Organismele de Transfer dew Responsabilitate, care trebuia să recicleze ambalajele dar nu au făcut-o şi au raportat cantităşi fictive-n.red) suntem penalizaţi cu 2 lei pentru ceva ce nu este vina noastră. În cazul producătorilor de vin, taxa presupune până la 8% din cifra de afaceri”, a declarat Mihaela Tyrel de Poix, preşedintele Patronatului Vinului (ONIV).

 

Ea mai susţine că soluţia avansată de autorităţi, cea a recuperării deşeurilor chiar de către producători este imposibilă. Impactul taxei în preţul final: între 1 şi 1,5 lei la fiecare sticlă de vin vândută.

 

Citește continuarea pe ECONOMICA.net  

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments