Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași marchează Dragobetele – sărbătoarea tinereții și a dragostei printr-o serie de manifestări care au în centru cartea, dar și muzica.
Astfel, miercuri, 24 februarie 2016, de la ora 13.00, la Biroul Împrumut pentru copii va avea loc o dezbatere interactivă prezidată de Ovidiu Focșa, muzeograf la Muzeul de Etnografie al Moldovei. Tinerii prezenți vor afla de la amfitrionul întâlnirii despre originile și tradițiile acestei sărbători, dar și despre controversele iscate de-a lungul timpului.
De la aceeași oră, la sediul Asociației „Ciurbeștenii” va avea loc întâlnirea seniorilor de la Asociația „AFECT”, Căminul de Bătrâni „Sf. Împărați Constantin şi Elena” și Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”. Întâlnirea se va desfășura sub genericul „Tradiții de Dragobete în zona Moldovei” și va cuprinde, pe lângă discuții pe marginea cărților de mitologie populară românească, și exemple de datini, tradiții și simboluri prezente în diferite zone ale Moldovei.
Manifestările se desfășoară în cadrul proiectului „Carte și tradiție românească”, care are ca scop încurajarea, cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești, cu precădere a celor din zona Moldovei.
Tot pe aceeași temă se va derula și microrecitalul „Anotimpul Iubirii”, care va avea loc duminică, 28 februarie 2016, începând cu ora 12.00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi”. Studenții Facultății de Muzicologie au pregătit un recital special: „Serenada” de Franz Schubert (voce: Mădălina Andrieș, pian: Ecaterina Blaj, vioară: Alina Olaru) și compoziția „Caro mio ben” de Giuseppe Giordano (pian și voce: Ecaterina Blaj, flaut: Mădălina Andrieș, vioară: Alina Olaru). Evenimentul este coordonat de lect. univ. dr. Cristina Răducanu de la Universitatea de Arte „George Enescu”.
Participarea este gratuită.