Ungaria fierbe: mii de persoane protestează împotriva Guvernului Orban

0
65

Foto: Reuters

Mii de persoane au protestat miercuri în Ungaria contra reformelor sistemului educaţional ale guvernului de centru-dreapta al premierului Viktor Orban, pe care le consideră opresive şi impuse cu forţa, informează Reuters.

 

Manifestanţii afirmă că reformele sunt încă un exemplu al stilului autoritar de conducere al lui Orban, care a atras critici din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite, precum şi din partea grupurilor pentru drepturile omului din Ungaria.

 

Guvernul Orban, la putere din 2010, a preluat controlul şcolilor de la autorităţile locale în urmă cu trei ani şi un organism central reglementează acum toate aspectele legate de educaţie, până la procurarea de cretă pentru şcolile elementare din mediul rural, aminteşte Reuters.

 

Volumul de lucru al profesorilor a crescut semnificativ şi a fost stabilită o nouă programă folosind manuale despre care criticii afirmă că conţin erori faptice şi promovează puncte de vedere foarte conservatoare cu privire la probleme cum ar fi homosexualitatea.

 

„Guvernul nu vrea oameni educaţi şi creativi, ci automate uşor de controlat”, a declarat o protestatară, Marta Baliko, profesor pensionar din oraşul Miskolc (est), epicentrul opoziţiei faţă de reforme.

 

Profesorii de la Liceul Otto Herman din Miskolc au declanşat protestele la nivel naţional luna trecută, lansând o petiţie în care cer guvernului să-şi revizuiască reformele şi să restabilească autonomia şcolilor.

 

Petiţia a fost semnată de peste 30.000 de persoane şi mai mult de 10% din toate şcolile din Ungaria, adaugă Reuters.

 

(Sursa: radioiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments