Văduvă de război din Iași, aniversată de militari, veterani și autorități locale, la împlinirea vârstei de 108 ani

0
167

Cu ocazia împlinirii vârstei de 108 ani şi a Sărbătorii Mărţişorului, văduva de război Elena Sireţeanu va fi sărbătorită luni, 29 februarie, ora 13.00, în localitatea Bosia, comuna Ungheni, judeţul Iaşi de către comandantul Centrului Militar Zonal Iaşi, colonel dr. Cezar Cobuz, generalul de brigadă în retragere Ştefan Dimofte – veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial, plutonierul adjutant în retragere Dumitru Râmbu- membru al Filialei din Iaşi a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi autorităţile administraţiei publice din comuna Ungheni.

 

Festivitatea va avea loc la casa bătrânei, unde se vor oferi diplome din partea Ministerului Apărării Naţionale, a Centrului Militar Zonal Iaşi, a Filialei din Iaşi a Asociației Naționale a Veteranilor de Război şi un ajutor constând în produse alimentare.

 

Elena Sireţeanu s-a născut la data de 29 februarie 1908. A rămas văduvă la vârsta de 36 de ani când soţul ei, Gheorghe Sireţeanu, a căzut pe front în timpul luptelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Eroul de război Gheorghe Sireţeanu a avut şi un frate, Neculai,  alături de care a  luptat şi pe care l-a salvat de sub focul artileriei. În urma acestei întâmplări, fratele său a devenit invalid, fiindu-i amputat un braţ.

 

 

După ce s-a întors acasă, a avut grijă să laude tot timpul eroismul fratelui său. Văduva a fost evacuată din sat, împreună cu copilul de doar patru ani, apoi a revenit în localitatea Bosia unde a luat viaţa de la capăt, fiind nevoită să muncească la Cooperativa Agricolă de Producţie pentru a-şi creşte unicul fiu, acum în vârstă de 76 de ani. Bătrâna nu s-a mai recăsătorit, are doar cuvinte de laudă la adresa soţului ei, este mereu cu gândul la el aşteptându-l şi acum să se întoarcă. Cu toate că nu are nicio fotografie cu el, păstrează vie amintirea chipului pe care l-a privit pentru ultima dată în momentul când acesta a plecat în război. Povestea de viaţă a bătrânei în vârstă de 108 ani este un exemplu că familia este lucrul cel mai important, iar ea reprezintă un model pentru comunitatea din care face parte.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments