Formaţia americană de rock alternativ OK Go a filmat primul videoclip realizat vreodată de artişti profesionişti în condiţii de imponderabilitate.
Membrii formaţiei OK Go au realizat videoclipul piesei „Upside Down & Inside Out”, de pe albumul „Hungry Ghosts” (2014) în timpul a 21 de zboruri la bordul unui avion II-76 MDK, aparţinând companiei ruse S7 Airlines, conform unui material publicat de SPACE.com
În cursul fiecărui zbor membrii trupei s-au aflat în imponderabilitate de 15 ori, pentru perioade scurte de timp – fiecare astfel de perioadă a durat cel mult 27 de secunde – în timp ce avionul în care se aflau intra în ascensiune pentru ca apoi să coboare în picaj, în mod repetat, pentru a genera efectul de imponderabilitate.
Membrii formaţiei OK Go s-au pregătit pentru a realiza acest videoclip în Rusia, cu ajutorul specialiştilor din cadrul Agenţiei Spaţiale Ruse, Roscosmos.
„Acum aproape zece ani lumea a început să vorbească despre zboruri cosmice comerciale şi despre explorarea spaţiului realizată cu fonduri şi mijloace tehnologice particulare. Aşa mi-am dat seama că nu va mai trece mult timp până când oamenii vor începe să creeze artă în spaţiu.
Apoi, timp de câţiva ani, am căutat o oportunitate de a realiza un videoclip în imponderabilitate. Ce poate fi mai interesant decât să te antrenezi ca un astronaut”, a comentat solistul formaţiei OK Go, Damian Kulash Jr..
Clipul, care poate fi urmărit pe pagina de Facebook a trupei, începe cu câteva cuvinte prezentate pe un fundal negru: „Ceea ce veţi vedea este cu totul real”, se precizează. „Am filmat la gravitaţie zero, într-un avion în zbor. Nu există niciun cablu sau ecran verde”, fiind exclusă folosirea efectelor speciale în cadrul filmărilor.
Clipul piesei „Upside Down & Inside Ouţ” este primul realizat în condiţii de microgravitaţie de către muzicieni profesionişti, dar nu este primul videoclip realizat în condiţii de imponderabilitate. În 2013 astronautul canadian Chris Hadfield a interpretat o versiune proprie a piesei lui David Bowie „Space Oddity”, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi a postat clipul pe YouTube.
(Sursa: ziare.com)