31 martie este termenul limită până la care persoanele juridice, persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale și unele dintre persoanele fizice care dețin clădiri cu utilizare mixtă pot depune rapoartele de evaluare necesare pentru determinarea valorii impozabile a clădirilor. Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) recomandă categoriilor de contribuabili vizate de aceste prevederi ale Codului fiscal să apeleze cât mai curând la un evaluator autorizat și să solicite raportul de evaluare, pentru a nu depăși termenul stabilit prin lege și pentru a evita să plătească impozit majorat.
Lista actualizată a evaluatorilor din întreaga țară, autorizați să realizeze aceste rapoarte de evaluare, poate fi consultată pe site-ul www.anevar.ro, în secțiunea „Evaluarea pentru impozitare” și cuprinde, în acest moment, 1407 evaluatori disponibili.
”Actualizăm în permanență această listă cu evaluatorii autorizați disponibili, pe care contribuabilii îi pot contacta pentru realizarea rapoartelor de evaluare pentru impozitarea clădirilor”, explică Daniel Manațe, președinte ANEVAR. ”Cum deocamdată, Codul fiscal nu prevede nici amânări de la termenul de 31 martie, nici declarații rectificative, e bine ca cei care au decis să solicite un raport de evaluare să facă acest lucru cât mai curând.”
Baza de Informații Fiscale (BIF) – administrată de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România prin institutul de cercetare IROVAL – care reunește informații desprinse din toate rapoartele de evaluare realizate de către membrii ANEVAR în scopul determinării valorii impozabile a clădirilor, a strâns, în perioada 1 ianuarie – 10 martie 2016, 49.375 de rapoarte de evaluare, reprezentând 78.118 clădiri cu destinație rezidențială, nerezidențială și mixtă din întreaga țară. Conform standardului referitor la evaluarea pentru impozitarea clădirilor (GEV 500), care a intrat în vigoare la 31 decembrie 2015, toți evaluatorii autorizați din România trebuie să înregistreze în BIF rapoartele de evaluare pe care le realizează pentru stabilirea valorii impozabile a clădirilor.
Persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale și unele dintre persoanele fizice care dețin clădiri cu utilizare mixtă pot evita creșterea cotei de impozitare la 2% dacă prezintă un raport de evaluare o dată la 5 ani. Până la 10 martie, 33.512 rapoarte au fost realizate pentru persoane fizice (68%) și 15.863 pentru persoane juridice (32%), conform BIF. În ceea ce privește numărul de clădiri, raportul este mai echilibrat, astfel că 53% dintre clădirile evaluate aparțin persoanelor fizice (41.050) și 47% persoanelor juridice (37.068).
Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România a fost înfiinţată în anul 2011, în baza Ordonanţei Guvernului României nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 99/2013, cu modificările și completările ulterioare, ca organizaţie profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizaţi care dobândesc această calitate, în condiţiile prevăzute de lege.