Câştigul salarial mediu net a ajuns la 470 de euro. Diferenţe imense între Capitală şi celelalte zone din ţară

0
74

Câştigul salarial mediu net, care include atât salariile, cât şi primele sau alte drepturi salariale primite de către angajaţi, a ajuns la 657 de euro în Capitală, în luna decembrie 2015.

 

Adică la un nivel de aproape două ori mai ridicat decât cel din județe precum Harghita, Caraș-Severin sau Suceava.

La nivel național, câștigul mediu net a crescut, în perioada decembrie 2014-decembrie 2015, cu 13,3%, ritm-record dupã 2008, pânã la circa 470 euro, nivel maxim istoric pentru România.

 

Însã datele aratã diferențe majore între Capitalã și județele bogate, pe de o parte, și județele cu un nivel mai scãzut de dezvoltare economicã, pe de altã parte.

Dupã Capitalã, cele mai mari câștiguri lunare nete s-au înregistrat, în decembrie 2015, în județele Ilfov 556 euro, Cluj 524 euro, Timiș, Sibiu și Constanța , aratã statisticile județene publicate de INS.

La polul opus, în județul Harghita, câștigul mediu net a fost de doar 315 euro în ultima lunã a anului trecut, în Vaslui de 329 euro.

Creșterea salariilor a accelerat în ultimele luni ale anului trecut, dupã ce s-au aprobat mai multe majorãri salariale consistente în sistemul bugetar.

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sãnãtate și în domeniul asistenței sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din învãțãmânt și cu 10% salariile celorlalți bugetari.

 

(Sursa: b1.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments