Astăzi, în Plenul Camerei Deputaților, a fost dezbătut și votat (239 voturi pentru) Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi a altor acte normative (PL-x 830/2015).
Realitatea este că, în România, parcurgerea tuturor procedurilor de adopție, inclusiv cele de post-adoptie, poate dura ani de zile. Această inițiativă legislativă a fost propusă de Guvern încă din prima jumătate a anului 2015, cu scopul explicit de a ușura formalitățile de adopție a copiilor. În țara noastră, sunt 57.000 de copii în sistemul de protecție socială; 20.000 de copii sunt instituționalizați și numai 3.600 sunt adoptabili.
Simplificările prevăzute de acest proiect legislativ ajuns astăzi la votul final vizează procedurile de adopție și procedurile desfășurate în fața instanței. De asemenea, este prevăzută și acordarea unui concediu de acomodare cu o durată de maximum 90 de zile, precum și a unei indemnizații lunare pentru viitorii părinți.
„57.000 de copii este o cifră foarte mare pentru că nu vorbim despre statistică ci despre vieți omenești la începutul drumului. Unde vor crește? Ce familie vor vedea în jurul lor? Ce cămin vor avea? Acestea sunt întrebări pe care mi le pun în permanență pentru că viața și bunăstarea copiilor m-a preocupat dintotdeauna și a fost unul dintre motivele care m-au determinat să intru în politică și să aleg social-democrația ca fiind o ideologie deschisă către oameni. Dintre oameni, cei mai vulnerabili sunt copiii și cei mai vulnerabili dintre copii sunt copiii orfani. De aceea, îmi doresc să văd că orice copil poate să aibă parte de căldura unei familii și de siguranța unui cămin stabil”, susține Cristina Nichita, deputat PSD de Iași.