Dați un leu pentru… „Cumințenia Pământului”. Ministerul Culturii mai are nevoie de 6 milioane de euro

0
87

Ministrul Culturii a anunțat astăzi, din nou, că așteaptă ca românii să iasă din starea de nepăsare și neputință donând bani pentru cumpărarea celebrei opere a lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”.

Proprietarii au acceptat să vândă către statul român „Cumințenia Pământului” pentru suma de 11 milioane de euro. Guvernul a anunțat ieri că va da 5 milioane de euro pentru cumpărarea operei de artă, iar Ministerul Culturii a lansat astăzi un apel către cetățenii români, din țară și din străinătate, să doneze bani pentru a se strânge, până la data de 30 septembrie, cei 6 milioane de euro câți mai sunt necesari.  „Este un apel către toată societatea pentru a sprijini această inițiativă, pentru ca acest nou mod de a acționa să devină valid, să devină puternic și să poată să funcționeze ca model și pentru achiziții”, a precizat ministrul, într-o declarație de presă, transmite EVZ.ro.

 

Campania de subscripție vine la 128 de ani de la ultima inițiativă de acest gen din țară, pentru construirea Ateneului Român. Potrivit ministrului, campania de strângere de fonduri ar urma să înceapă „în curând”, este susținută de firme private, personalități din diaspora și din cultura română și va fi desfășurată „pro bono”. Suma trebuie virată până la 31 octombrie. Ministrul Alexandrescu a spus că banii de la cetățeni vor fi virați în conturi ale Ministerului Culturii și, în cazul în care campania nu va fi una de succes, vor fi returnați contributorilor, iar statul va renunța la dreptul de preempțiune asupra operei. În opinia ministrului, acest lucru ar însemna că „poporul român nu își dorește ca această lucrare să rămână în circuitul public”. Dar „Dacă această campanie va reuși, va fi un semn că cetățenii doresc să iasă din starea de indiferență și neputință”.

 

Vlad Alexandrescu anunțase încă de săptămâna trecută că el este cel care conduce echipa de negociere cu proprietarii operei lui Brâncuși și declara că în trecut s-au spus „lucruri jignitoare” la adresa proprietarilor. În prezent, lucrarea „Cumințenia Pământului” este expusă la Muzeul Național Cotroceni.

 

La sfârșitul lunii februarie, ministrul a declarat pentru Evenimentul zilei că această „rețetă” s-ar putea aplica și în cazul altor opere de artă: „Sunt și alte bunuri de patrimoniu mobil de valoare excepțională, cum sunt pânzele lui Pallady, ale lui Petrașcu, ale lui Tonitza, care se vând de mai multe ori pe an la diverse licitații de artă în România, și unde, iarăși, statul român nu are bani să-și exercite dreptul de preemțiune”.

 

 

(Sursa: evz.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments