Elevii şi studenţii din Iaşi – reduceri de 50% la biletele de călătorie

0
129

Două proiecte de hotărâre care prevăd facilităţi pentru elevii şi studenţii din Iaşi au fost incluse pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de pe 31 martie. Documentele prevăd reduceri semnificative la biletele de călătorie începând cu luna aprilie.

 

Primul proiect face referire la reducerea la jumătate a tichetelor de călătorie, iar al doilea la creşterea subvenţiei primăriei pentru abonamentul de tip studenţesc. Ambele proiecte au fost lansate în dezbatere publică la începutul acestui an, după ce primarul interimar Mihai Chirica a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai universităţilor, studenţilor şi elevilor, arată „Ziarul de Iaşi”.

 

Conducerea Primăriei propune reducerea următoarelor tipuri de tichete:

1 călătorie (de la 2 lei la un 1 leu),

2 călătorii (de la 4 lei la 2 lei),

set 10 călătorii (de la 18 lei la 9 lei),

abonament 1 linie 30 zile (de la 73 lei la 36,5 lei),

abonament 2 linii 30 zile (de la 87 lei la 43,5 lei),

abonament toate liniile 30 zile (de la 116 lei la 58 lei),

abonament 1 linie 15 zile (de la 37 lei la 18,5 lei),

abonament 2 linii 15 zile (de la 44 lei la 22 lei),

abonament toate liniile 15 zile (de la 58 lei la 29 lei),

liber 1 zi (de la 8 lei la 4 lei).

 

„Municipiul Iaşi doreşte să vină în sprijinul elevilor care freventează cursurile de zi ale şcolilor din sistemul de stat şi particular acreditate şi studenţilor în vârstă de până la 26 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, prin acordarea de tarife reduse cu 50%“, se arată în referatul de specialitate al proiectului de hotărâre.

 

 

În document se precizează că toate costurile pentru acordarea facilităţilor vor fi suportate de la bugetul local. De menţionat că elevii orfani sau proveniţi din casele de copii, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie socială beneficiază de gratuitate, conform aceluiaşi proiect de hotărâre. Totodată, de abonament subvenţionat în integralitate vor beneficia şi studenţii orfani sau cei proveniţi din casele de copii.

 

 

Recent, în mediul online, a fost lansată şi o petiţie de către beneficiari în care primăriei îi sunt solicitate astfel de reduceri, petiţia fiind semnată de aproape 1.000 de studenţi şi elevi.

Al doilea proiect care urmează a fi aprobat joi de către consilierii locali face referire la creşterea subvenţiei municipalităţii pentru abonamentul studenţesc. În acelaşi timp, subvenţia acordată de universităţile partenere va scădea, la fel şi preţul plătit de un student.

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentTristeţea fiului de deţinut politic pentru a cărui familie nu s-a făcut niciodată dreptate
Articolul următorSinucigaş, la Fundaţie. Un bărbat s-a aruncat în gol, în pasajul subteran
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments