UPDATE 15:55 Forţele de ordine din Belgia desfăşoară raiduri şi percheziţionează locuinţe în Regiunea Bruxelles, după exploziile produse marţi dimineaţa pe Aeroportul Zaventem şi la metroul din capitala Belgiei, relatează RTBF.
„Persoane suspectate de legături cu atentatele sunt căutate în mod activ“, transmite postul belgian. Mai multe arme ar fi fost găsite pe Aeroportul Zaventem, informează agenţia Belga. Informaţia nu a fost confirmată de surse oficiale. Anchetorii au descoperit un pistol automat Kalashnikov lângă trupul unui atacator de pe aeroportul din Bruxelles, dar şi o centură cu exploziv nedetonată, potrivit postului de televiziune VRT, transmite Adevărul.
Cel puţin 34 de persoane au fost ucise în atentatele de la Bruxelles, anunţă postul de televiziune VRT, precizând că 20 dintre ele au murit la metrou, iar altele 14 la aeroport. Guvernul belgian a mobilizat încă 225 de militari pentru măsurile de securitate şi operaţiunile din Bruxelles. Atentatele de la Bruxelles au fost revendicate de reţeaua extremistă Statul Islamic.
Palatul Regal, situat în centrul oraşului Bruxelles, a fost evacuat în urma exploziilor. „Regele Phillipe şi regina Mathilde sunt şocaţi de atentatele de pe aeroportul din Bruxelles şi din metrou. Aceste acte sunt odioase şi laşe“, au scris reprezentanţii Casei Regale pe contul de Twitter, potrivit EFE. Gândurile regelui şi ale reginei sunt alături de victime şi familiile lor şi alături de serviciile de urgenţă, care au pus totul în mişcare pentru a ajuta victimele, se mai adaugă în mesajul postat pe reţeaua socială.
Potrivit Reuters, nu se ştie dacă regii Belgiei se aflau în palat, în momentul evacuării. Reprezentanţii Palatului Regal nu au putut fi contactaţi pentru comentarii, notează Agerpres.
(Sursa: adevarul.ro)
UPDATE 13:03 Procurorii din Belgia au avut indicii despre un atentat, dar nu au ştiut să le interpreteze. În locuinţele pe unde a trecut Salah Abdeslam, singurul terorist prins în viaţă după atentatele din noiembrie de la Paris, au găsit un adevărat arsenal militar.
„Am găsit luptători străini înarmaţi într-o casă. Nu cred că se pregăteau de un picnic. Deci există reale motive de îngrijorare din acest punct de vedere. Nu cred că vom şti vreodată cu certitudine ce vor să facă, ce voiau să facă. Totul depinde de elementele pe care le vom descoperi de acum încolo şi de mărturiile din acest caz”,a spus procurorul belgian Frederic Van Leeuw.
Trei explozii au avut loc la aeroportul din Bruxelles-ul şi la metrou, în apropiere de sedii ale instituţiilor comunitare, şi au făcut 28 de morţi şi 35 de răniţi. Premierul Belgiei şi câţiva membri ai cabinetului au fost duşi într-un clădire sigură, la o adresa necunoscută. Acolo este o celulă de criză şi de acolo urmăresc situaţia. Câţiva români erau la aeroportul Bruxelles în momentul exploziilor şi au reuşit să scape cu viaţă.
(Sursa: digi24.ro)
Românii care trăiesc în capital Belgiei sunt în stare de șoc. Instituțiile și-au încetat activitatea, iar oamenii încearcă să înțeleagă ce e de făcut mai departe.
”Lumea stă acasa, e în stare de alertă. Noi nu am ieșit azi. Au fost explozii și la stațiile de metrou din Cartierul European după cele din aeroport. Pe acolo trecem zilnic”, spune Ioan Bucuraș.
Martorii declară că s-ar fi auzit strigăte în limba arabă, dar şi focuri de armă. Pe aeroport se afla şi fiica antrenoruluI Mircea Rednic, Luana Rednic, care a povestit pentru Digi24 cum a reuşit să se adăpostească.
„Au fost două bombe în aeroport, la două intrări diferite. Eu eram la check-in, s-a auzit o bubuitură foarte tare, n-am ştiut ce se întâmplă. A venit un vânt foarte puternic şi cald, iar lumea a început să alerge în toate direcţiile.
Din ce mi-am dat seama, au fost la plecare, înaintea controlului de securitate. Cineva m-a tras apoi de mână şi m-a băgat în birou. Ne-am închis acolo şi ne-am băgat sub masă.Lumea era pe jos, era praf, nu prea îmi amintesc altceva. Am stat în birou cred că 15 minute, apoi am fost anunţaţi că trebuie să evacuăm aeroportul. Acum ne aflăm pe pistă, nu ni s-a spus nimic.
Ulterior s-au auzit şi focuri de armă. Nu am apucat să mă uit în jur, să văd cine a intervenit. Am văzut răniţi pe jos”, a spus si Luana Rednic.
O româncă a scris pe Facebook că era foarte aproape de aeroport în momentul exploziei şi că nu va putea uita uşor scenele din aeroport: „Pentru cei care ma suna sau imi dau mesaje, nu prea am baterie sa va răspund asa ca va anunt ca Sunt ok, tocmai ma dadeam jos din autobuz cand a avut loc explozia, dar scenele cu supravietuitorii răniți, unii fara membre, si panica nu vor fi usor de uitat… In ce lume trăim?”.
(Sursa: EVZ.ro)
Update
Ce puţin 21 de oameni au murit în exploziile de la Bruxelles, potrivit unui bilanţ provizoriu oferit de pompieri. Radioul public VTM spune că în deflagraţiile de la staţiile de metrou au murit 10 persoane. Principala gară din Bruxelles este închisă. În capitala Belgiei nu mai circulă autobuzele, tramvaiele şi metroul.
Update
Serviciile de informaţii belgiene deţineau date încă de luni despre un posibil atac terorist, în contextul în care două explozii au avut loc marţi pe aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles, soldate cu numeroşi morţi şi răniţi.
Potrivit poliţiei belgiene, serviciile secrete naţionale dispuneau încă de luni de informaţii cu privire la posibilitatea unui atac terorist iminent, fără să cunoască date suplimentare despre locul, data sau modul de operare al teroriştilor, relatează postul francez BFM TV.
Măsuri de securitate sporite au fost luate pe Charleroi, al doilea aeroport din Bruxelles.
UPDATE
Exploziile de pe aeroportul din B
ruxelles au fost atacuri sinucigașe, informează presa belgiană. Bilanțul victimelor a crescut, ajungând la 13 morți și 35 de răniți. Autoritățile au cerută cetățenilor să nu-și părăsească locuințele.
Potrivit presei belgiene, se pare că este vorba de o serie de atacuri cu bombă coordonate ce au legătură cu arestarea celui mai căutat terorist din Europa, Saleh Abdeslam, ce a fost arestat vineri. Suspectul-cheie în atacurile de la Paris, din noiembrie, Saleh le-a spus anchetatorilor că plănuia să „reînceapă ceva” de la Bruxelles, a declarat duminică ministrul belgian de Externe Didier Reynders. Metroul din Bruxelles a fost închis, cât și aeroportul Zaventem și drumurile care duc spre aeroport. Autoritățile belgiene se pare că aveau informații că ar urma să aibă loc un atac.
Două explozii puternice s-au auzit la aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles. Pasagerii sunt evacuaţi, relatează agențiile internaţionale de presă.
Din primele fotografii și clipuri publicate de presa internațională se vede că ferestrele clădirii aeroportului au fost sparte.
Agențiile de presă anunță că mai multe persoane au fost rănite. Plafonul aeroportului s-a prăbuşit.
Bilanţ provizoriu: 11 morţi şi 25 de răniţi.
Toate cursele aeriene au fost anulate, iar avioanele care urmau să sosească aici au fost deviate.
Aeroportul Zaventem, cel mai mare din Belgia și unul dintre cele mai mari din Europa, se află în apropiere de sediul NATO de la Bruxelles. În februarie 2016, peste 1,5 milioane de pasageri au trecut prin acest aeroport.
(Sursa: digi24.ro)