FOTO. „Apărătorii Patriei” (Dallas), cartierul ieșean unde oamenii trăiesc ca la începutul secolului trecut

0
1564

După anul 1990, în oraşul Iaşi a „răsărit” un cartier pe malul drept al râului Bahlui, intitulat „Apărătorii Patriei” (Dallas). O parte dintre locuinţele ridicate sunt înregistrate în evidenţele Primăriei, altele nu. Unii au construit cu autorizaţie, alţii nu. Cu sau fără forme legale definitive, 5000 de oameni locuiesc în această parte a oraşului, mai apropiată de zona urbană dar în condiţii precum cele de la 1950.” se arată într-o scrisoare remisă sâmbătă redacției 7EST de către ieșeanul Coldovan I.R. care cunoaște foarte bine situația din cartierul cu pricina.

 

REDĂM INTEGRAL SCRISOAREA ADRESATĂ AUTORITĂȚILOR:

Cert este că singura facilitate a oamenilor de aici este energia electrică. Odată cu trecerea timpului, cartierul a apărut pe harta oraşului Iaşi şi chiar se poate vedea pe Google Maps. Legătura cu oraşul, pentru că nu putem spune că acest cartier poate fi al oraşului Iaşi cel puţin din cauza aspectului, se realizează prin intermediul unui podeţ lat de un metru. Dacă vremea este ploioasă, este nevoie de încălţăminte adecvată, noroiul fiind deja „prietenul” oamenilor de aici. Cei care deţin maşini, merg tot prin noroi (pe două drumuri de acces aflate într-o stare proastă), iar în urmă cu câţiva ani au fost situaţii când maşinile de pompieri şi ambulanţele nu au avut acces. Mai mult de atât, în anul 2013, pentru a prelua un pacient, a fost nevoie de elicopterul SMURD.

 

 

 

 

De-a lungul timpului, s-au făcut sesizări, s-au strâns semnături, s-au făcut controale, s-a trimis Poliţia Locală pentru diverse recensăminte, dar situaţia a rămas aceeaşi.

 

Care sunt problemele ce trebuie rezolvate?

1)      Primul lucru care trebuie făcut în cartierul „Apărătorii Patriei” este canalizarea şi racordarea la apa potabilă. Gândiţi-vă ce se întâmplă cu apa menajeră şi cu dejecţiile a 5000 de oameni care nu apelează la serviciile unei vidanje decât odată la câţiva ani. Apa din pânza freatică nu este potabilă pentru oameni sau pentru animale. În anul 2015, câteva familii au reuşit să se racordeze la apa potabilă „prin intervenţii” la Apa Vital. Practic ţeava traversează o singură stradă, de unde s-au înţepat câteva gospodării. Oamenii cară în bidoane apa de la un localnic ce vinde sticla de 5 litri cu un leu.

 

2)      Al doilea lucru ce trebuie rezolvat este reabilitarea drumurilor. An de an, noroiul dă bătăi de cap oamenilor, asta deşi s-a turnat din când în când câte o maşină de piatră. DOMNULE PRIMAR interimar Mihai Chirica, când plouă în cartierul Apărătorii Patriei este foarte mult noroi!!! Piatra care s-a turnat la finalul anului 2015 nu a rezolvat problema noroiului şi bălţilor care se formează. În tot oraşul se pune asfalt şi este foarte bine că se face lucrul ăsta. Domnule primar, vi se pare normal ca 5000 de oameni să înghită praful şi mizeria pentru că Primăria Iaşi dispune asfaltări şi reasfaltări doar pentru electoratul aşezat frumos în blocurile cu patru sau zece etaje? Este simplu să reabilitezi o stradă de care se folosesc 2000 de suflete şi mai puţin important este să pui asflat pe o stradă formată din piatră şi pământ unde stau 15-20 de familii. Investiţiile nu trebuie făcute pentru electorat! Este datoria Primăriei Iaşi să dirijeze banii cetăţenilor acolo unde este nevoie. Cartierul „Apărătorii Patriei” nu a reprezentat niciodată o prioritate pentru Primăria Iaşi, acest lucru izolându-i pe oameni şi facilitând creşterea infracţionalităţii. DOMNULE PRIMAR, mergeţi în comuna Miroslava, în cel mai îndepărat sat, şi veţi vedea că este racordat la apa potabilă şi la gaz! Mergeţi în comuna Mogoşeşti şi vedeţi că s-au asfaltat toate uliţele satelor!!!

 

3)      Al treilea lucru care trebuie făcut es
te igienizarea zonei, montarea de coşuri de gunoi şi încheierea de contracte cu SALUBRIS. Domnule primar, în cartierul „Apărătorii Patriei” locuiesc copii din familii modeste sau sărace. Copilăria lor înseamnă mizerie, sărăcie, noroi, s.a. Copiii acestui cartier îşi vor aduce aminte de condiţiile mizere şi de faptul că atunci când trebuiau să meargă la şcoală aveau nevoie de cizmuliţe. Copiii acestui cartier îşi vor aduce aminte cum au râs colegii lor la şcoală de ei pentru că, din greşeală, s-au murdărit pe hăinuţe.

 

4)      Al patrulea lucru care trebuie avut în atenţie este creşterea gradului de siguranţă. După lăsatul întunericului, nicio maşină de la Poliţia Română sau de la Poliţia Locală nu patrulează în acest cartier. DE CE? Care este rolul Poliţiei?

 

5)      Un alt lucru care trebuie rezolvat este cel legat de animalele lăsate la voia întâmplării pe drumuri, pajişti, s.a. Apoi, câinii fără stăpân sunt deosebit de periculoşi, mai mulţi oamenii fiind muşcaţi în ultimii ani. De ce ar conta sau ar reprezenta o problemă pentru autorităţile ieşene? Apa din care se adapă animalele, care mai apoi sunt sacrificate în abatoare, este INFESTATĂ! Porcii mănâncă din gunoaie şi beau apă din bălţi stătute pline cu dejecţii!!! Ne mai mirăm de ce se îmbolnăvesc copiii? Din cauza animalelor, dar şi a bălţilor infestate, în anotimpul călduros mirosul este insuportabil.

 

 

 

 

 

„Probleme menţionate mai sus au fost aduse la cunoştinţa Primăriei Iaşi în repetate rânduri! Chiar dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, Primăria Iaşi ar fi trebuit până acum să aibă în atenţie acest cartier şi să-l pună pe ordinea de zi a sedinţelor Consiliului Local Iaşi! În ultimii ani, doar tragediile au mai schimbat câte ceva în cartierul „Apărătorii Patriei”!

Rugăm autorităţile locale şi de stat să ia măsuri urgente! se mai arată în scrisoarea ieșeanului.

1 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments