Interlopii şi persoanele acuzate de corupţie din Iaşi contestă interceptările făcute de SRI. Nichita, printre primii

0
123

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care interceptările realizate de SRI pentru organele de anchetă au fost declarate neconstituţionale produce deja primele efecte în instanţele din ţară. Pe lângă oameni de afaceri şi interlopi, printre primii care au anunţat că le vor solicita magistraţilor să le fie scoase interceptările din materialul probator sunt avocaţii primarului suspendat Gheorghe Nichita.

 

Neconstituţionalitatea articolului ce permitea SRI să realizeze interceptări pentru organele de anchetă este o adevărată gură de oxigen pentru persoanele inculpate în dosarele de corupţie din întreaga ţară.

 

La Iaşi, cei mai mulţi dintre avocaţii care reprezintă clienţi în dosare ce au ataşate interceptări realizate de SRI au înaintat sau urmează să înainteze cereri către instanţe prin care să ceară înlăturarea acestora din materialul probator, arată „Adevărul”.

 

Într-un dosar de trafic de influenţă în care inculpaţi sunt trei persoane apropiate lumii interlope din oraş, avocatul unuia dintre acuzaţi spune că a solicitat deja instanţei să înlăture interceptările de la dosar.

 

 „Ne aşteptăm ca instanţele să ţină cont de prevederea expresă că aceste hotărâri sunt obligatorii de îndată pentru instanţa de judecată. Probabil, ca şi consecinţă, vor urma foarte multe restituiri de cauze la Parchet sau achitări. Probele, în speţă cele ale DNA, sunt făcute în special pe înregistrari audio-video, ambientale şi denunţuri. Aceste probe vor fi îndepărtate”, a precizat Alex Bernic, apărătorul lui Gheorghe Corduneanu, unul dintre inculpaţii din acest dosar.

 

Alături de Tiberiu Cristodorescu şi de Gheorghe Clapon, Corduneanu este acuzat că ar fi solicitat de la o persoană condamnată pentru trafic de persoane 40.000 de euro pentru a o scăpa pe aceasta de puşcărie.

 

Şi apărătorii primarului-suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, judecat la Iaşi în dosarul spionării fostei sale amante, au precizat că vor invoca excepţia de neconstituţionalitate. În timpul judecării în cameră preliminară, avocaţii lui Nichita au solicitat deja, înainte de decizia Curţii Constituţionale, înlăturarea acestor probe. Motivul invocat iniţial a fost însă faptul că interceptările s-ar fi realizat în baza unor mandate presupus greşite. Acea solicitare a fost însă respinsă de Tribunal.

 

„Am contestat înregistrările din dosar şi am cerut excluderea acestora din materialul probator având în vedere că mandatele în baza cărora au fost efectuate sunt nule. Un argument suplimentar pentru excluderea acestora din probele dosarului este decizia Curţii Constituţionale avand în vedere că DNA a beneficiat de sprijinul SRI la efectuarea interceptărilor, decizie pe care o vom invoca în contextul în care dosarul este în etapa camerei preliminare şi decizia se aplică dosarelor în curs de soluţionare pe rolul instanţelor”, a spus Sandra Grădinaru.

 

Aceasta reprezintă şi mai mulţi poliţisti de la Iaşi judecaţi în fază de apel pentru corupţie, după ce au fost condamnaţi cu executare de prima instanţă. Grădinaru a precizat că urmează să invoce excepţia de neconstituţionalitate şi în cazul acestora.

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVernisajul expoziției “Careu de dame”, la Libraria Cărtureşti din Palas Mall Iaşi
Articolul următorCalificativ: NESATISFĂCĂTOR. După lupte seculare, directorul Buiceag a fost DEMIS
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments