Universitatea americană Harvard și grupul suedez de mobilă Ikea sunt implicate în afaceri ilegale cu mii de hectare de păduri retrocedate ilegal și revendicate de statul român, scrie RiseProject. Cei doi giganți au cumpărat în județul Vrancea cele mai multe păduri, peste o treime din întregul portofoliu.
Ikea susține că a verificat istoricul proprietăților înainte să le cumpere de la universitatea americană, dar problemele au apărut ulterior.
De cealaltă parte, Harvard a transferat mai multe suprafețe disputate în instanță către noi filiale pe care le controlează prin firme offshore , scrie sursa citată. Pădurile fuseseră cumpărate de universitatea americană de la grupări acuzate de înșelăciune, corupție și spălăre de bani.
Judecătorii spun că Harvard a știut de ilegalitățile afacerilor: “Din formularea contractului încheiat cu Scolopax SRL (n.r.- filiala Harvard) reiese că societatea cunoștea că este posibil să fi cumpărat bunul altuia, deoarece vânzătorii nu deţineau documentele de proprietate cerute de lege, ci doar promiteau cumpărătoarei că vor obţine modificarea titlului de proprietate“.
Intermediarii locali care au facilitat vânzarea pădurilor către Harvard sunt investigați de procurori, iar cel care s-a ocupat de achiziții în mod direct, românul Dragoș Lipan, a fost condamnat anul trecut la trei ani cu suspendare pentru corupție în cazul mai multor tranzacții făcute în numele Harvard.
Separat, Romsilva, regia care administrează pădurile statului, încearcă să recupereze, în instanță, alte suprafețe forestiere din Vrancea. Aproape 3400 de hectare sunt în prezent fie revendicate de Romsilva, fie anchetate de procurori. Adică, în total, o suprafață de 10 la sută din portofoliul pe care Harvard l-a deținut în România.
Procedura standard a fost ca Romsilva să atace mai întâi restituirile ca să obțină anularea titlului inițial de proprietate, iar apoi să ceară desființarea contractelor de vânzare – cumpărare.
Litigiile cu filiala Harvard au devenit cunoscute abia după ce Romsilva a dat în judecată beneficiarul final al pădurilor respective. Într-un prim caz, Romsilva a câștigat până acum, iar Harvard a făcut recurs, luna trecută, ca să nu piardă definitiv 108 hectare în Vrancea.
În 2015, Harvard a vândut aproape 33 de mii de hectare către corporația IKEA pentru suma de 56 de milioane de euro, cea mai mare tranzacție cu păduri din România și prima de acest fel pentru porducătoruld e mobilă.
(Sursa: b1.ro)