O echipă formată din profesori, dar și din actuali și foști masteranzi ai Facultății de Geografie și Geologie, Departamentul de Geografie, din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită să descoperiți orașul Iași prin parcurgerea unor trasee turistice tematice.
Masteranda Alexandra Cehan, Asist. dr. Lucian Roșu, Lect. Dr. Mihai Bulai și geograful expert GIS Cosmin Ceucă își propun prin acest proiect să facă cunoscută oferta turistică a orașului Iași și a împrejurimilor, prin identificarea unor tematici emblematice capabile să individualizeze orașul pe piața turistică la nivel național.
Foto: Mihai Bulai
Accentul a fost pus pe diversificarea opțiunilor de a practica turismul la Iași, proiectul urmărind să ofere alternative pliate pe preferințele unor categorii diverse de turiști. S-a urmărit astfel creșterea calității experienței turistice prin identificarea acelor atracții turistice și activități caracteristice fiecărei teme și prin propunerea unui itinerariu optim de parcurgere a acestora.
Inițiativa a pornit în urma întâlnirilor de lucru dintre agențiile de incoming din Iași (Rolandia, Icar Tours și Travis tourism), Centrul de Informare Turistică Iași din cadrul Primăria Municipiului Iași și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași prin Facultatea de Geografie și Geologie. Aceste întâlniri au dus la identificarea a 9 teme reprezentative pentru atractivitatea turistică a orașului Iași, respectiv a 9 potențiale trasee turistice: Unirii, Artelor, Activ, Comunist, Romantic, Evreiesc, Academic, Literar, Oenogastronomic .
Primele trei trasee, cu denumirile generice de ”România s-a născut la Iași” (Traseul Unirii), ”Primul teatru românesc” (Traseul Artelor) și ”7 coline pe bicicletă” (Traseul Activ) fac parte din prima etapă a proiectului, și au fost prezentate în cadrul Conferinței Conferința ”Rolul turismului ca factor esențial in dezvoltarea locală și regională” organizată de Primăria Municipiului Iași în perioada 17-18 martie 2016 la Hotel Majestic, sala Grigorescu.
Echipa vă invită să descoperiți aceste trasee și în cadrul Târgului de Turism ”Vacanța” organizat de ANAT la Palas Mall în perioada 18-20 martie. Promovarea acestora se va realiza la standul Centrului de Informare Turistică Iași, prin comunicarea produsului către vizitatori (prezentare, distribuire de pliante, înscrieri pentru trasee) de către studenți stagiari de la secția de Geografia Turismului. Acest stand de promovare al Iașului al studenților de la geografie propune și o tombolă cu premii constând în produse locale ”fabricate la Iași”. Vizitatorii care au cunoștințe bune despre orașul lor vor putea savura faimoșii biscuiți ”Poieni” cu glazură de ciocolată fabricați la Iași, care trezesc nostalgii și emoții generației anilor ‘80.
Prin expertiza geo-informatică a colectivului de studenți și asistenți universitari de la Departamentul de Geografie, cele trei trasee sunt accesibile și într-o manieră interactivă online. La următorul link puteți găsi pachetul de informații de care are nevoie un vizitator în Iași, interesat de o anumită tematică care marchează profund spiritul urbei noastre: http://arcg.is/1QyDt7o . Aplicația folosită se numește StoryMaps și este o componentă a programului de GIS (Geographic Informations Systems) numit ArcGis Online.
Proiectul geografilor cuprinde și o interfață pentru telefoanele mobile smart, având un design plăcut și intuitiv. Fiecare atracție sau activitate accesată este poziționată geografic pe harta Iașului, vizitatorii putându-se informa și orienta deosebit de ușor.
Crearea și promovarea celorlalte 6 trasee se află în planurile de viitor ale echipei de lucru sus-menționate la care se speră cooptarea și a altor actori (cum ar fi hotelurile, cafenelele și barurile din zona turistică a orașului spre exemplu). Direcția ce va fi urmată depinde și modul în care piața va răspunde la trasee propuse.