Unul dintre angajaţii de la Spitalul “Sf. Spiridon” a dat în judecată angajatorul pentru că l-a trecut, o perioadă, la munca de jos. Valerică Ciulin face parte dintr-o familie ce face afaceri de milioane de lei cu spitalele din toată ţara, iar patrona firmei, adică soţia sa, este asistentă medical în aceeaşi unitate sptalicească.
Un angajat al Spitalului „Sf. Spiridon”, care a pus pe picioare o afacere de milioane de lei cu echipamente sanitare, s-a plâns judecătorilor că a fost retrogradat. Valerică Ciulin, din cadrul Compartimentului administrativ –tehnic-aprovizionare, a contestat în instanţă o decizie a unităţii sanitare prin care i-au fost suspendate temporar atribuţiile din fişa postului.
Şase luni la Statistică
Valerică Ciulin a dat în judecată Spitalul „Sf. Spiridon” şi a cerut anularea deciziei din 17 februarie 2016 privind suspendarea temporară a atribuţiilor prevăzute în fişa postului. El mai solicită restabilirea situaţiei anterioare în ceea ce priveşte locul şi felul muncii desfăşurate în baza contractului de muncă.
În cererea de chemare în judecată, Ciulin susţine că ocupă postul de economist în cadrul Compartimentului administrativ- tehnic- aprovizionare (ATA) din cadrul unităţii sanitare, post care necesită studii superioare. În 17 februarie angajatorul a emis un document prin care a dispus, de a doua zi, „suspendarea temporară a atribuţiilor din fişa postului” şi a întocmit o anexă la aceasta prin care angajatului i se atribuiau noi sarcini constând în „înregistrarea în format electronic a consumului de materiale sanitare şi proceduri medicale din foile de observaţii ale pacienţilor cu prezentare în UPU-SMURD, pentru o perioadă de şase luni”.
Ciulin n-a vrut la Statistică şi a intrat în concediu
Mutat prin decizie unilaterală
„Acest post are cerinţe de post cu studii medii şi nu reclamă o specializare anume”, arată Valerică Ciulin, în plângerea adresată Tribunalului.
Acesta susţine şi că Spitalul „Sf. Spiridon” a organizat, în decembrie 2015, un concurs pentru ocuparea a trei posturi de registratori medicali, în urma cărora au fost făcute angajări. „Precizez că decizia a fost luată unilateral de angajator. Aceasta nu a venit ca urmare a unei reorganizări în unitatea spitalicească, fiind întemeită pe referatul a doi şefi de serviciu”, se mai arată în plângere.
“Fără temei legal”
În documentul citat, Ciulin mai susţine că angajatorul i-a retras toate atribuţiile specifice postului de economist. Ciulin scrie că angajatorul nu a indicat niciun temei legal în baza căruia a luat decizia de suspendare temporară a atribuţiilor, suferind „o degradare în funcţie, forţat să efectueze o muncă pentru care nu este specializat şi pentru care nu şi-a dat consimţământul”.
Manager: “Nu trebuia dusă în instanţă”
Pe de altă parte, reprezentanţii Spitalului „Sf. Spiridon” susţin că este doar o situaţie temporară şi s-a luat această decizie pentru că era înregistrată o criză de personal la Serviciul Statistică. „Nu este o măsură care trebuia dusă în instanţă. Având o criză de personal la Statistică, l-am rugat ca, pe o perioadă de şase luni, să suplinească acel post, iar în timpul acesta organizam concurs pentru postul respectiv. Nu a vrut. Oricum, acum este în concediu fără plată”, a precizat Ioan Bârliba, managerul Spitalului “Sf. Spiridon”. Acesta a mai menţionat că şi alţi angajaţi au fost mutaţi temporar la alte servicii unde exista un deficit de personal.
100.000 de euro profit în 2014
În urmă cu aproape doi ani, 7EST relata că Valerică Ciulin, angajat la Serviciul Tehnic-Aprovizionare în cadrul spitalului, şi soţia sa, Mioara, asistentă medicală în cadrul aceleiaşi unităţii medicale, au pus pe picioare o afacere de milioane de lei bazată, în principal, pe furnizarea de consumabile medicale. Femeia deţinea firma Megacons-Brillago SRL, care participa şi câştiga licitaţii în domeniul sanitar, iniţial chiar la Spiridon. Culmea, Valerică Ciulin a lucrat iniţial la Achiziţii, fiind chiar responsabil în cazul unor licitaţii.
Megacons-Brillago a câştigat zeci de achiziţii organizate în spitale şi a obţinut alte sute de contracte prin achiziţii directe. Firma a mers din ce în ce mai bine şi a avut în 2014 un profit net de aproape 100.000 de euro. Deşi la momentul publicării articolelor, Ciulin spunea că firma era pe cale să fie înstrăinată, datele oficiale indică faptul că aceasta aparţine tot soţiei sale.