Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat într-un interviu recent că România este „o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”. Mai mult, acesta recunoaște că în ţară sunt cazuri în care salamul învechit se spală cu oţet şi se pune iar în vânzare în timp ce saramura brânzei este de asemenea schimbată pentru a da impresia că produsul este proaspăt.
„Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?”, a declarat Achim Irimescu, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Ajuns ministru în urma protestelor de stradă, odată cu instaurarea guvernului tehnocrat, Irimescu nu este străin de ce se întâmplă în România. La Bruxelles, de unde vine, ocupa funcţia de şef al secţiei de agricultură, la Reprezentanţa Permanentă a României la UE. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii (2012 – 2014), consilier al ministrului agriculturii între 1990 şi 1998. Un om care ştie deci ce spune atunci când afirmă că importurile sunt de slabă calitate pentru că România este considerată „o piaţă de mâna a zecea”.
În ultimele luni industria alimentară locală a fost atinsă de mai multe scandaluri legate de calitatea produselor ce se vând în magazinele din România.
„Statul nu-şi face datoria, ANPC (Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului – n.red.) nu-şi face datoria”, a mai spus ministrul.
(Sursa: zf.ro)