Profesorul de sport Romeo Butnaru a înfiinţat o asociaţie menită să crească mici fotbalişti. Iniţiatorul a studiat anterior mai multe formule, îndeosebi cea a Viitorului, văzută ca cea mai de succes. Proiectul are deja înscrişi 50 de copii, iar baza sportivă va fi la Tansa.
Profesor de sport şi fost arbitru, ieşeanul Romeo Butnaru are ambiţia de a crea la Iaşi o academie de fotbal, pe care să o ducă în câţiva ani la nivelul celei construite de Gheorghe Hagi, la FC Viitorul.
“Undeva trebuie început”
În proiect, alături de Butanu, mai sunt implicaţi doi antrenori, Dumitru Stafie, fost jucător al Politehnicii Iaşi şi antrenor la grupele de copii de la Noua Generaţie şi Radu Braşoveanu, care se ocupă cu tot ceea ce înseamnă activităţile sportive ale copiilor din Ţibăneşti. „Înainte de a mă apuca de acest proiect, am studiat foarte bine Academia lui Hagi, alte academii din alte ţări, modul de organizare, organigrama, bazele sportive. Chiar dacă nu vom reuşi să ajungem la nivelul Barcelonei sau al Ajax-ului, am zis că de undeva trebuie început. Într-o primă fază, vrem să creăm un cadru de instruire pentru copiii cu vârste între 4 şi 12 ani. Vor fi două grupe la început, urmând ca, în doi-trei ani, să avem acoperite toate categoriile de vârstă, care să se pregătească cu antrenori specializaţi, după modelul academiilor din străinătate“, îşi începe, entuziasmat, povestea Romeo Butnaru.
Echipele de juniori crescute de Hagi sunt un model pentru Butnaru
50 de copii implicaţi
O primă selecţie pentru noua academie de fotbal a fost făcută, aproximativ 50 de copii începând deja să lucreze cu antrenorii. „Avem experienţă în lucrul cu copiii. Selecţia a fost făcută de domnul Stafie şi el lucrează deja cu ei. Eu mă voi ocupa de partea de management. Am terminat anul trecut specializarea fotbal în cadrul Şcolii de Antrenori «Ioan Kunst Ghermănescu», de la Bucureşti şi, dacă va fi nevoie, voi putea antrena şi eu. Suntem în discuţii şi cu alţi antrenori, dar deocamdată nu pot da nume pentru că nu este ceva oficial“, precizează preşedintele Academiei de Fotbal Iaşi.
Bază sportivă la Tansa
După modelul aplicat de Gheorghe Hagi, la Ovidiu, în judeţul Constanţa, Romeo Butnaru vrea să construiască o bază sportivă în apropierea Iaşului.
„Avem o suprafaţă de aproximativ 11 hectare în comuna Tansa, la 60 de kilometri de Iaşi, unde dorim să fie centrul Academiei, cu o bază sportivă, cu terenuri de joc, de antrenament, hotel, cantină. E o zonă mai retrasă, cu condiţii propice practicării fotbalului. Şi domnul Hagi a mers pe varianta în afara urbanului pentru că este mai ieftin, terenurile sunt mai mari“, menţionează Butnaru, care adaugă că, la început, pregătirea se face pe baze sportive cu terenuri mici şi mari, din Iaşi: „Vom concesiona nişte terenuri de pregătire din Iaşi, iar peste patru-cinci ani, dacă proiectul nostru se va derula aşa cum ne-am propus şi vom avea juniori A şi B, aceştia vor putea să evolueze în competiţiile interne pe terenurile de la Tansa“.
Proiect cu fonduri europene
Având experienţa proiectelor accesate din fonduri europene în domeniul agriculturii, Romeo Butnaru este convins că va reuşi să obţină bani europeni şi pentru realizarea Academiei de Fotbal Iaşi. „Sunt convins că aceasta este cea mai bună soluţie pentru a demara proiectul gândit de noi. În România este foarte greu să te bazezi pe Legea sponsorizării. Suntem în discuţii cu câteva firme care activează în domeniul agricol în Tansa, Ţibăneşti şi Ţibana, care vor contribui financiar la începerea activităţii. Funcţionalitatea academiei se va baza, totuşi, pe granturi. Vrem să mergem pe granturi pentru educaţie şi instruire, granturi pentru organizarea de evenimente sportive, pentru colaborarea cu academii sau şcoli de fotbal din străinătate“, a adăugat Butnaru.
Stema echipei reprezintă Iaşul
Sub stindard alb-albastru
Culorile alese pentru Academia de Fotbal Iaşi sunt identice cu cele folosite de grupări cu tradiţie în Iaşi, alb-albastru, pe siglă fiind o pumă cu o minge în gură. „Am zis că şi noi trebuie să adoptăm aceste culori. După ce vom primi ultimele acte de la instanţă, unde ne-am înfiinţat ca asociaţie, urmează să înregistrăm Academia la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Iaşi, să legitimăm toţi copiii şi să începem să ne înscriem în competiţii. Nu ne-am gândit încă la suma totală necesară pentru realizarea proiectului, dar, având în vedere că este o organizaţie non-guvernamentală, vom avea finanţare de 100 % pentru fiecare proiect. Cel mai important este să ne dorim să muncim şi, în timp, vom reuşi să le facem pe toate“, precizează Butnaru.
Formaţiile de la Academia lui Hagi au câştigat deja nenumărate trofee
Echipă de seniori peste cinci-şase ani
Potrivit proiectului gândit de Romeo Butnaru şi urmând exemplul oferit de Academia lui Hagi, cele mai importante vor fi grupele de copii şi juniori, dar acesta nu ascunde faptul că îşi doreşte ca, peste cinci-şase ani, să aibă şi o echipă de seniori.
Citeşte şi Capitalism mafiot la Miroslava. Bun venit în ghetoul Green Residence, condus de tata Niţă şi fiul!
„Nu vrem să ne oprim doar la grupe de copiii şi juniori, ci ne dorim să avem şi o echipă de seniori, care va începe din judeţeană, iar în câţiva ani dorim să ajungă măcar la nivelul Ligii a III-a sau a II-a. Scopul e să intre la această formaţie, treptat, juniorii crescuţi de academie. Nu ne dorim să creştem talente pentru alte cluburi, ci vrem ca acestea să joace la noi şi să reprezinte Iaşul“, speră preşedintele Academiei de Fotbal Iaşi.