Pentru Iaşi şi „efectul de fluture”

0
158

„Efectul de fluture” este un principiu din teoria haosului, potrivit căruia bătaia din aripi a unui fluture poate declanşa uragane în alte colţuri ale lumii. Orice predicţie poate fi dinamitată de intervenţia unui amănunt aparent nesemnificativ.

 

Înfiinţarea partidului „Pentru Iaşi” a fost blocată în instanţă. Formaţiunea obstrucţionată mizează pe micii întreprinzători şi angajaţii din industria IT, abili în a accesa şi disemina informaţii pe internet. La Iaşi, industria IT numără peste 7.000 de angajaţi. Cifra este relevantă pentru a vă da seama de ce, faţă de alte entităţi de dreapta, noul suflu reprezintă un pericol pentru PNL. 

 

Două contestaţii, depuse în date calendaristice bine alese, astfel încât „Pentru Iaşi” să nu se poată înregistra la timp pentru a intra în alegerile locale, au ca adresă de corespondenţă domiciliul unui afacerist curtat de DNA. Când a mai fost chemat la bară, afaceristul a fost reprezentat de avocatul Dragomir Tomaşeschi, unul dintre liderii PNL. Pe propria pagină de Facebook, omul de afaceri a postat filmuleţe care-i atestă prezenţa la evenimente organizate de PNL. Contestaţiile sunt construite în jurul ideei că alăturarea prepoziţiei „pentru” de numele propriu al oraşului ar crea confuzie şi un avantaj incorect, în dauna celorlalţi competitori. Totuşi, „Forţa Moldova”, „Uniunea Naţională pentru Progresul României” sunt exemple de alte partide cu titulatura construită pe acelaşi raţionament, care nu l-au deranjat pe contestatar.

 

Sabotarea „Pentru Iaşi” este pragmatică. Oamenii nu vor avea cum să voteze un partid de dreapta care să conteze, cu excepţia PNL. E partea cu final prestabilit.

Când un boxer este pus la pământ cu o lovitură în testicole, atunci poate să apară neprevăzutul. Dacă lovitura nepermisă a fost sesizază de public, e puţin probabil ca boxerul rămas în picioare să fie ovaţionat.

 

Fluturele a bătut din aripi. În loc să se vorbească despre candidatul PNL la primărie, care tocmai s-a deplasat la Cracovia pentru a promova Iaşul la un forum economic, agenda ziarelor a fost monopolizată de uneltirile împotriva „Pentru Iaşi”. Posibilitatea de a vota oameni proaspeţi, care să nu fi făcut politică, a fost confiscată.

Fără obrăznicia lui Ponta, nu s-ar fi stârnit acel tsunami emoţional care l-a făcut pe Iohannis câştigător. Răsturnările spectaculoase de situaţie se fac pe baza emoţiilor, dificil de anticipat şi gestionat.

Andrei Postolache, liderul „Pentru Iaşi”, a anunţat că va candida la primărie ca independent. Potrivit teoriei haosului – ba nu, a mea -, există momente în care, dacă toţi fluturii de pe planetă ar bate simultan din aripi, nu s-ar întâmpla nimic. Şi totuşi, pentru un uragan, câteodată e suficientă o singură bătaie de aripi.

 

P.S.: Întrebare pentru susţinătorii PNL: dacă mâine PSD l-ar demite pe Marius Bodea de la Aeroport, aţi considera că e un act democratic?

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments