Prima reuniune a Comitetului Naţional pentru Coordonarea şi Implementarea Strategiei pentru Consolidarea Administraţiei Publice 2014-2020

0
55

Comitetul Naţional  pentru Coordonarea  și Implementarea  Strategiei pentru Consolidarea Administrației Publice 2014-2020, întrunit miercuri, 16 martie a.c., la Palatul Victoria, a aprobat două documente prioritare din domeniul reformei în administrația publică: Planul integrat pentru simplificarea procedurilor administrative aplicabile cetăţenilor și Planul de acţiuni pentru implementarea etapizată a Managementului Calităţii în autorităţi şi instituţii publice. Tot astăzi a fost analizat stadiul proiectului maisimplu.gov.ro -“Comisia de tăiat hârtii”.

 

La Comitet, condus de prim-ministrul Dacian Cioloș, au participat miniștrii Cabinetului și reprezentanți ai instituțiilor subordonate.

 

Planul integrat pentru simplificarea procedurilor administrative aplicabile cetăţenilor vizează stabilirea unor măsuri concrete de debirocratizare, cu termene pentru fiecare instituție în parte. Planul are la bază analiza a peste 188 procese/etape din cadrul a 54 de servicii publice din 8 domenii de activitate cu impact major asupra cetățenilor.

 

”Problema în administrație este că s-au creat anumite reflexe birocratice. Chiar vreau ca în cursul anului să vedem primele rezultate. Vrem ca la unele acte, taxe sau proceduri să renunțăm pur și simplu, chiar din acest an. În etapa a doua, vom face ca datele să circule între instituții, printr-o mai bună interconectare a bazelor de date”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș la finalul reuniunii.

 

La rândul său, viceprim-ministrul Vasile Dîncu a precizat: ”A fost prima ședință a acestui grup de lucru: ne asumăm, ca miniștri, cele două planuri, apoi se poate lucra la nivel de ministere. Am lucrat cu toate ministerele la acest plan în ultimul an, sunt termene stabilite de ei, dar unele pot fi devansate. I-am invitat să se mai uite încă o dată pe planuri, să vadă ce măsuri planificate inițial pentru perioada 2017-2019 pot fi realizate chiar din acest an”.

 

În cadrul primei întâlniri, Violeta Alexandru Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a prezentat raportul preliminar al celor peste 3000 de propuneri transmise de cetățeni pe site-ul: www.maisimplu.gov.ro.

 

”Cele mai multe propuneri de debirocratizare au venit din patea cetățenilor: 74%, restul de 26% sunt din partea companiilor. Tot oamenii au făcut un top al acestora iar noi le-am ales pe primele 10, 5 de la cetățeni, 5 de la companii. Eliminarea completă sau comasarea plăților pentru eliberarea Cărții de Identitate, înlocuirea obligației de procurare a timbrului fiscal cu un alt sistem de plată mai accesibil sunt doar câteva dintre cerințele societății civile” a spus Violeta Alexandru.

 

Al doilea document aprobat în Comitet a fost Planul de acțiuni pentru implementarea managementului calității în administrația publică centrală și locală. Documentul prevede implementarea, în perioada 2016-2020, a unor standarde de calitate în activitatea instituțiilor. Primele vizate sunt cele din administrația publică centrală.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments