În fiecare an, pe 9 martie, creştinii ortodocşi şi greco-catolici îi prăznuiesc pe cei 40 de Mucenici, care s-au jertfit în numele Domnului. Credincioşii nu lucrează în această zi, merg la biserică şi împart din mucenici pregătiţi după tradiţie. Pentru urma ritualul, noi ţi-am pregătit o reţetă de mucenici moldoveneşti.
Mucenici moldoveneşti – Ingrediente
1 kg făină
50 g drojdie
250 g zahăr
200 ml lapte cald
150 g unt
5 linguri ulei
1 esenţă rom
5 ouă
2 pliculeţe zahăr vanilat
coaja de la o lămâie
1 praf de sare
1 ou pentru uns
400 g nucă măcinată
250 g miere
Cum se prepară
Se face o maia din drojdie, o lingură de zahăr, 100 ml lapte şi puţină făină. Se lasă la crescut 30 de minute la loc cald. Se pune restul de făină într-un lighenaş, se adaugă maiaua, laptele încălzit cu zahărul rămas şi zahărul vanilat, gălbenuşurile frecate cu un praf de sare şi untul topit.
Se adaugă esenţa de rom, coaja de lămâie şi se frământă bine. Se adaugă albuşurile spumă, uleiul şi se frământă energic aproximativ 15-20 de minute. Se lasă aluatul la dospit circa două ore.
Din aluat se fac suluri groase de un deget şi se răsucesc în formă de opt. Se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi se ung cu ou bătut. Se coc în cuptorul bine încins circa 45 de minute. Când s‑au rumenit, se scot, se ung cu miere din belşug şi se presară cu nucă măcinată.
(Sursa: clickpoftabuna.ro)
Mucenici moldoveneşti – Ingrediente
1 kg făină
50 g drojdie
250 g zahăr
200 ml lapte cald
150 g unt
5 linguri ulei
1 esenţă rom
5 ouă
2 pliculeţe zahăr vanilat
coaja de la o lămâie
1 praf de sare
1 ou pentru uns
400 g nucă măcinată
250 g miere
Mucenici moldoveneşti – Cum se prepară
Se face o maia din drojdie, o lingură de zahăr, 100 ml lapte şi puţină făină. Se lasă la crescut 30 de minute la loc cald. Se pune restul de făină într-un lighenaş, se adaugă maiaua, laptele încălzit cu zahărul rămas şi zahărul vanilat, gălbenuşurile frecate cu un praf de sare şi untul topit.Se adaugă esenţa de rom, coaja de lămâie şi se frământă bine. Se adaugă albuşurile spumă, uleiul şi se frământă energic aproximativ 15-20 de minute. Se lasă aluatul la dospit circa două ore.Din aluat se fac suluri groase de un deget şi se răsucesc în formă de opt. Se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi se ung cu ou bătut. Se coc în cuptorul bine încins
circa 45 de minute. Când s‑au rumenit, se scot, se ung cu miere din belşug şi se presară cu nucă măcinată. – See more at: http://clickpoftabuna.ro/reteta-zilei/mucenici-moldovenesti/index.html#sthash.ckkmyLto.dpuf