Decizie curioasă a Tribunalului: deşi o femeie a fost achitată într-un grav dosar penal, judecătorul i-a respins cererea de a primi daune. Anca Apostol a stat mai mult de jumătate de an în arest preventiv. Avocaţii unei tinere care se consideră nedreptăţită de un judecător anunţă că se vor bate până la capăt
O tânără, achitată după ce a fost acuzată de trafic de persoane, a cerut, fără succes, 100.000 de euro daune morale de la Stat.
Reţea cu prostituate minore
Cătălina Anca Apostol (31 de ani) din Tulcea a fost reţinută de DIICOT Iaşi în 2 octombrie 2010 şi arestată preventiv, în aceeaşi zi, de Tribunal pentru trafic de persoane, trafic de minori şi aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat. Cinci luni mai târziu, tânăra a fost trimisă în judecată, alături de alte 18 persoane, fiind acuzată că făcea parte dintr-o reţea care a racolat zeci de tinere, printre care şi minore, pe care apoi le-a obligat să practice prostituţia în localuri din Marea Britanie şi Spania. Apostol ar fi instruit şi supravegheat mai multe victime şi ar fi colectat bani pe care acestea le primeau de la clienţii racolaţi în cluburile de noapte.
Apostol a demonstrat că nu era vinovată în reţeaua cluburilor de noapte
Eliberată din arest după şapte luni
Tânăra a fost eliberată din arest în mai 2011. Aceeaşi instanţă a decis, în aprilie 2013, să o achite pe motiv că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Procurorii au declarat apel, dar acesta a fost respins, în aprilie 2015, de Curtea de Apel Iaşi, decizia fiind definitivă.
Femeia a dat în judecată Statul român şi a solicitat plata a 100.000 de euro daune morale pentru perioada petrecută după gratii.
„Instanţa civilă s-a transformat în instanţă penală – de control judiciar, prin analiza pe fond a temeiniciei şi legalităţii luării şi, ulterior, prelungirii arestului preventiv” Cristina Pavlovici, alt avocat al Ancăi Apostol
„Reclamanta a suferit o traumă emoţională cât a fost arestată pe nedrept fiind lipsită de dreptul constituţional la libertate, obligată să stea în arestul poliţiei, să suporte rigorile unei anchete penale, fiind evident că în toată această perioadă cât a durat procesul penal, imaginea sa a fost deteriorată, cunoscuţii săi fiind influenţaţi negativ de faptul reţinerii şi cercetării”, se arăta în dosar.
Citește și Fosta secretară-şefă de la UMF: „Rectorul Pieptu a măsluit dosarul candidatei Sidonie Marguerretaz”
Avocat revoltat
Pe 18 februarie 2016, instanţa a decis însă să respingă acţiunea. „Considerăm că este o soluţie aberantă, ce contravine tuturor normelor de drept. Este uşor pentru un magistrat care nu a călcat pragul arestului preventiv pentru a constata condiţiile inumane din cadrul unităţilor de detenţie, să dispună o soluţie atât de bizară, care nu are nici un fundament legal”, susţine Robert Amuntencei, unul dintre avocaţii Ancăi Apostol. Apărătorii spun că vor declara apel.