Se întâmplă în București: heliportul unui mare spital, utilizat ca parcare pentru autoturisme

0
116

Foto: EVZ.ro

Situaţie incredibilă la Spitalul Universitar din București. Heliportul unităţii medicale, destinat elicopterelor-ambulanţă, a fost transformat în parcare pentru autoturisme. Heliportul Spitalului Universitar a fost construit în 2002, a costat 40.000 de euro, însă nu a fost folosit. Pentru că era prea aproape de râul Dâmboviţa, niciun elicopter nu a avut voie, potrivit legii, să aterizeze aici.

 

Elicopterele-ambulanţă care aduc răniţi de la zeci de kilometri depărtare sunt nevoite să aterizeze pe stadionul Dinamo, pentru ca pacienţii să fie apoi transportaţi la spital. Un drum extenuant de care cei aflaţi în stare gravă s-ar putea lipsi, dacă ar exista o altă variantă. Puţini ştiu însă că spitalul universitar din Capitală dispune de un heliport pentru aterizarea elicopterelor care însă nu a fost folosit până în prezent.

 

Heliportul Spitalului Universitar de Urgență din București zace nefolosit încă de acum 14 ani, de când a fost finalizată construcţia sa. În schimb, i s-a găsit o altă utilitate – cea de parcare improvizată pentru maşini. Zeci de autoturisme stau aliniate pe spaţiul destinat, de drept, elicopterelor- ambulanţă care aduc răniţi din diferite zone ale ţării.

 

Totuși, chiar dacă nu este folosit, heliportul de la Universitar este semnalizat chiar la intrare, cu un indicator albastru cu elicopter. Imaginile cu aşa-zisul parc auto au fost postate pe blogul jurnalistului Vlad Petreanu, care subliniază că o asemenea situaţie mai poate fi găsită doar „prin ruinele URSS” şi se întreabă retoric cât ar putea să-l coste pe un bucureştean să parcheze pe heliportul unui spital de urgență.

 

Heliportul Spitalului Universitar a fost construit în anul 2002, din donaţii strânse de fostul director al unităţii, Sorin Oprescu. A costat aproximativ 40.000 de euro, dar a rămas închis. Pentru că era prea aproape de râul Dâmboviţa, niciun elicopter nu avea voie să aterizeze aici. Legea nu permitea atunci aparatelor de zbor să aterizeze la mai puţin de 60 de metri de luciul unei ape. Între timp, legislaţia s-a modificat şi actuala conducere a spitalului a găsit un alt sponsor dispus să reconstruiască de la zero heliportul.

 

(Sursa: b1.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments