ANAF a făcut anul trecut peste 60.000 de inspecţii şi controale fiscale, în urma cărora statul ar trebui să încaseze aproape 19 miliarde de lei. Numai că, mii de decizii ale Fiscului au fost contestate în instanţă. Şase din 10 procese ar fi fost câştigate deja de oamenii de afaceri, susţin avocaţii, care mai spun că ar fi vorba de peste 2 miliarde de lei, bani pe care Fiscul i-a pierdut la procese.
Fiscul are de recuperat 18,8 miliarde de lei din dobânzi, penalităţi şi impozite neîncasate. Şi ca să ne facem o idee, suma reprezintă salariile pe un an a 400.000 de bugetari.
În ultimii trei ani, sumele de plată stabilite în plus de Fisc în urma controalelor s-au triplat. Doar anul trecut, inspectorii fiscului au făcut 61.000 de controale. Deşi au fost cu 40.000 mai puţine ca în 2012, oamenii de afaceri se plâng de excesul de zel de care dau dovadă unii inspectori ai ANAF.
Daniel Anghel, Consiliul Investitorilor Străini: „Constatăm din ce în ce mai mult în ultimul timp că foarte multe inspecţii fiscale se termină cu sesizări penale, asta poate aduce prejudicii materiale, de imagine a celor care se află în această postură”.
Dacian Cioloş, premierul României: „ANAF-ul nu este un organ represiv, ci este un partener şi trebuie să fie un partener al mediului de afaceri, care acţionează pe baza unor reguli foarte clare”.
În urma controalelor din 2015, ANAF a depus aproape 3.350 de sesizări penale, iar valoarea estimată a prejudiciilor se ridică la 11,2 miliarde de lei, în creştere cu 20 la sută faţă de 2014. Însă o parte dintre cei controlaţi au contestat sau au mers în instanţă pentru anularea sau recalcularea sumelor stabilite de inspectorii fiscali. Oficialii ANAF nu spun cât la sută din prejudiciile stabilite au fost recuperate până acum.
Dragoş Doroş, preşedintele ANAF: „Dacă vorbim de deciziile desfiinţate în instanţă – noi urmărim decizia pe care a luat-o instanţa, în principiu ne uităm să vedem care au fost speţele, care au fost problemele pe care instanţa ni le semnalează astfel încât să ne îmbunătăţim activitatea”.
Fiscul a avut de dat înapoi către contribuabili peste 200 de milioane de lei, anul trecut, potrivit revistei Capital. Asta înseamnă un sfert din sumele disputate în instanţă în 2015. Avocaţii şi consultanţii fiscali estimează însă că sumele pe care Fiscul ar trebui să le returneze sunt mult mai mari, peste 2,2 miliarde de lei.
(Sursa: digi24.ro)