Simionescu, tartorul Hârlăului: şi-a luat pământ abuziv şi l-a vândut pe 12.000 de euro

0
1265

Bagheta magică a lui Simionescu a tot funcţionat până ce i-a luat-o DNA şi i-a dat la fund. Şeful Poliţiei din Hârlău este acuzat de o fostă angajată de la Primăria Cotnari că, în 2004, a tras sfori pentru ca tatălui său să-i fie retrocedat un teren într-un loc unde acesta nu avea dreptul. Ulterior, cu viteza fulgerului, Dumitru Simionescu a luat terenul şi l-a vândut pe bani frumoşi. Poliţistul i-a făcut dosar penal unei funcţionare, din răzbunare.

 

Şeful Poliţiei Hârlău, Dumitru Simionescu, a ajuns, în 2004, proprietarul unui teren de 1.300 de metri pătraţi, după ce tatăl său a fost pus în posesie cu această suprafaţă de teren în intravilanul comunei Cotnari, în condiţiile în care acesta avea teren în altă parte. Matrapazlâcurile făcute de actualul şef al Poliţiei Hârlău au fost demascate de mai multe persoane din comuna Cotnari şi recunoscute de fostul primar al comunei, Vasile Creţu.

 

Din Scobinţi în Cotnari

Dumitru Simionescu, tatăl şefului Poliţiei Hârlău, figura în registrul  agricol al comunei Cotnari cu o suprafaţă de 4,29 ha, din care 1,4 ha figurează ca fiind situate pe raza comunei Scobinţi. Suzana Matriş, care a lucrat în Primăria din Cotnari, declară că punerea în posesie a tatălui lui Dumitru Simionescu s-a făcut cu încălcarea legii. „Legea 18/1991 arată că punerea în posesie se face pe vechiul amplasament, însă Vasile Simionescu a primit teren în tarlaua cu denumirea populară «Juleşti», de pe raza comunei Cotnari. Acesta avea teren în tarlaua denumită popular «Bejeneasa». Terenul din «Bejeneasa» a fost lăsat ca diminuare (la comuna Cotnari diminuarea este de 8%), iar în baza Legii 1/2000 – anexa 30, s-au retrocedat proprietarilor doar 3%. Legal. Vasile Simionescu trebuia să primească diminuarea acolo unde a fost lăsată, adică în «Bejeneasa» şi nu în domeniul public al comunei Cotnari. Mai mult, nu a existat nicio decizie a Consiliului Local în acest sens“, susţine Suzana Matriş.

Potrivit procesului verbal de punere în posesie (38/10 august 2004), Vasile Simionescu a primit suprafaţa de 0,13 ha pentru terenul situat în intravilanul comunei Cotnari.

 

Dumitru Simionescu, pe 22 martie, înainte de a intra la DNA (FOTO: Ziarul de Iaşi)

Ameninţări şi vorbe grele

Fosta angajată a Primăriei Cotnari a mai precizat că Dumitru Simionescu a insistat foarte mult pentru ca tatăl său să primească acel teren, apelând de mai multe ori la ameninţări. „Sediul Primăriei este peste drum de sediul zonal al Poliţiei şi mă chema aproape în fiecare zi la el, să-i rezolv problema cu terenul tatălui său. Nu de puţine ori a apelat la ameninţări, numai pentru a-şi atinge scopul. Dar eu nu am fost singura asupra căreia s-au făcut presiuni. Şi alţi membri ai Comisiei Comunale de Fond Funciar Cotnari au fost ameninţaţi cu dosare penale pentru a urgenta punerea în posesie a tatălui său“, menţionează Matriş.

 

Primarul recunoaşte insistenţele

În momentul în care tatăl său a fost pus în posesie, actualul şef al Poliţiei Hârlău era şef la Poliţia Rurală. Şi fostul primar al comunei Cotnari, Vasile Creţu, a recunoscut că Simionescu a făcut presiuni pentru ca tatăl său să primească teren chiar la drumul european. „Domnul Simionescu era atunci şef la Poliţia Rurală. Părinţii aveau teren pe raza comunei Cotnari, însă el a solicitat un teren care să se preteze pentru construirea unei case, pentru că acolo îşi desfăşura activitatea. Domnul Simionescu a insistat de mai multe ori ca tatăl său să fie pus în posesie. Până la urmă, Comisia Comunală de Fond Funciar Cotnari l-a pus în posesie, iar domnul Simionescu a plecat la Poliţia Hârlău“, îşi aminteşte fostul primar, Vasile Creţu.

 

Terenul, vândut în penultima zi a anului

La trei zile de la punerea în posesie a tatălui, Dumitru Simionescu a mers la notarul Emil Berzentu, din oraşul Hârlău, şi a făcut un act de vânzare-cumpărare prin care el devenea proprietarul terenului. Pe 30 decembrie, şeful Poliţiei Hârlău a vândut apoi terenul construibil, situat chiar la drumul european E 58, lângă Popasul Cotnari, Mihaelei Stihi, pentru suma declarată de 120 de milioane de lei vechi.

Potrivit Suzanei Matriş, suma reală a fost de 12.000 de dolari, bani cu care Dumitru Simionescu şi-a achiziţionat un autoturism.

 

A vrut să mai ia o parcelă în zonă

Paul Beşleagă, din comuna Cotnari, ce deţine terenul învecinat celui în care a fost pus în posesie Simionescu, susţine că acesta a vrut să ia şi o parte din terenul său. „Eu am 2.000 de metri pătraţi chiar lângă terenul unde a fost împroprietărit Simionescu. Din ce ştiu eu, domnul poliţist a fost cel care s-a zbătut să ia acel teren, prin intermediul tatălui său, care nici măcar nu a trecut pe la Primărie. După ce a devenit proprietar, el a vrut să ia teren de la mine pentru a-l vinde unui italian. Mihaela Stihi era concubina unui italian, care ar fi dorit să facă un supermarket pe acel teren. Practic, italianul a dat banii, nu Mihaela Stihi. Eu am refuzat şi nu am vândut italianului. Până la urmă, nu s-a mai făcut nimic pe acel teren“, zice Beşleagă. Dumitru Simionescu nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

 

 Din schiţa terenului se vede cu ochiul liber că avea potenţial, de vreme ce era situat la drum

Presiuni pentru iazul „Lebădu“

După ce a ajuns şef al Poliţiei Hârlău, Dumitru Simionescu a vrut în 2013 să pună mâna şi pe iazul cunoscut sub numele de „Lebădu“, din comuna Cotnari, unde dorea să-şi facă o cabană de vânătoare. Pentru a fi pus în posesie, Simionescu a procedat la fel ca şi în cazul tatălui său, insistând şi punând presiune pe mai mulţi angajaţi ai primăriei.

„Domnul Simionescu a făcut presiuni pe lângă mai mulţi oameni din Primărie să primească iazul, deşi era al Consiliului Local şi nu era posibil acest lucru. Văzând că nu vreau, Simionescu a început să mă ameninţe şi, ca răzbunare, mi-a fabricat un dosar penal cum că eu aş fi pus în posesie mănăstirea Neamţ, pe un teren, dar în acel caz exista o hotărâre a instanţei. Din cauza dosarului penal, am fost dată afară din serviciu. Ulterior, am câştigat în instanţă, iar acum, pe 4 aprilie, am apel la Curtea de Apel. După ce voi câştiga şi acolo, îl voi da în judecată pe domnul Simionescu“, spune Matriş.

 

Citeşte şi Domeniul şefului Poliţiei Hârlău: două case, livadă şi teren de fotbal

 

Anchetat de DNA

Recent, Simionescu a fost audiat la DNA Iaşi într-un dosar în care mai sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie Constantin Cernescu şi Florin Ţăpuşă, primarul şi viceprimarul din Hârlău, ambii suspendaţi din funcţie, dar şi Ioan Amariei, şeful Ocolului Silvic din localitate. Simionescu este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments