Spitalul din Negreşti, oferit GRATUIT Bisericii Ortodoxe. Statul a investit 5 milioane de euro în el, apoi l-a închis

0
72
FOTO: vremeanoua.ro
Spitalul Orăşenesc Negreşti
Spitalul Orăşenesc Negreşti, închis în 2011 de alături de alte 66 de unităţi medicale din ţară, va fi dat în administrare, în regim gratuit, Bisericii Ortodoxe Române (BOR), au anunţat autorităţile locale, care se află în discuţii avansate cu reprezentanţii BOR pe acest subiect.

 Autorităţile locale din Negreşti susţin că au fost purtate deja o serie de discuţii cu reprezentanţii Protopopiatului Vaslui şi ai Episcopiei Huşilor, care şi-au dat acceptul de a preluat spitalul în administrare, cu titlu gratuit.

„Reprezentanţii Protoieriei Vaslui şi ai Episcopiei Huşilor au fost de acord, urmând ca discuţiile să fie definitivate la nivelul Patriarhiei. Le-am explicat în ce condiţii se prezintă clădirea, că trebuie renovată, fiind, practic, o casă părăsită de ani de zile. Noi le dăm imobilul în administrare cu titlu gratuit pe o perioadă lungă de timp, de câteva zeci de ani, însă vor trebui făcute investiţii”, a declarat primarul oraşului Negreşti, Vasile Voicu, potrivit Adevărul.

Potrivit estimărilor aproximativ un milion de euro este necesat pentru pentru a repara ce s-a stricat în ultimii cinci ani. Autorităţile locale îşi doresc ca reprezentanţii bisericii să redeschidă secţiile care au funcţionat în incinta spitalului până la închiderea acestuia, respectiv pediatrie, interne, ginecologie şi chirurgie.

Spital închis la 6 ani de la inaugurare
În februarie 2011 Ministerul Sănătăţii a decis închiderea spitalului din oraşul Negreşti, a cărui clădire de patru etaje care fusese finalizată în 2005, după ce statul investise 4,5 milioane de euro în construcţie şi peste un million de euro în aparatura medicală, cu ocazia recepţiei fiind prezentat drept unul dintre cele mai modern spitaleîntr-unul dintre cele mai sărace colţuri ale României. Motivul invocat atunci a fost rentabilitatea. Spitalul care deservea 50.000 de localnici, avea ”doar” 500 de internări pe luni.

 În ciuda protestelor localnicilor, pe uşa spitalului s-a pus lacătul. În ciuda promisiunilor autorităţilor judeţene şi a politicienilor care asigurau populaţia din zonă că vor face diligenţele necesare pe lângă autorităţile centrale, spitalul din Negreşti nu s-a mai redeschis.

 

 

Citește mai multe pe Adevărul

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments