Astăzi se împlinesc 2 ani de la organizarea referendumului de anexare a peninsulei ucrainenen Crimeea, în urma căruia Federația Rusă a preluat controlul, regiunea trecând sub jurisdicția sa.
Populată în principal de vorbitori de limba rusă, Crimeea a fost anexată la Rusia în urma unui controversat referendum în martie 2014, după venirea la putere la Kiev a forțelor prooccidentale, susținute de UE și SUA. Conform rezultatelor referendumului, o majoritate absolută a locuitorilor peninsulei (96,77%) au optat în favoarea alipirii Crimeei la Rusia. Guvernul Ucrainei, tătarii crimeeni și mai multe state au susținut că orice referendum organizat de autoritățile din Crimeea este neconstituțional și nelegitim.
Totuși, rezultatele referendumului sunt sub semnul întrebării, cifrele fiind considerate „umflate”, iar legitimitatea sa nu a fost recunoscută de Ucraina și comunitatea internațională.
Pe fondul anexării ilegale a regiunii Crimeea UE, dar și alte țări au impus sancțiuni Rusiei. Mai mult, la 14 martie 2016, miniștrii de Externe ai UE au adoptat unanim „cinci principii” privind relația cu Rusia, unul dintre acestea precizând că Bruxellesul nu va recunoate anexarea „ilegală” a Crimeei. Pe de o parte, Ucraina susține că nu va renunța niciodată la Crimeea, de cealaltă parte Kremlinul afirmă regiunea face parte din Federația Rusă și că nu are de gând s-o returneze.
De-a lungul acestor doi ani, se pare că populația Crimeei s-a răzgândit și deja nu mai vede Rusia drept un salvator, având în vedere condițiile precare din peninsulă, „blocada energetică„, persecutarea tătarilor sau promisiunile Rusiei de modernizare, care nu au niciun rezultat până în ziua de azi. Mai mulți locuitori ai regiunii au postat filmulețe în care își exprimă nemulțumire, prezentând situația din peninsulă. Dacă, cândva, Crimeea abunda de turiști, iar plajele era pline, acum acestea sunt practic goale, fiind afectat turismul și hotelele rămânând fără clienți și fiind nevoie să se închidă. Pe străzi, vezi preponderent oameni în vârstă, iar rafturile magazinelor sunt mai mult goale.
(Sursa: realitatea.md)