Vulpescu, acuzații incendiare la Fortus: „Chișcă face afaceri cu fier vechi”

0
1167

În timp ce combinatul seamănă cu un mormânt, rechinii roiesc în jurul Halei Turnătorie, pentru care există o ofertă subevaluată din partea unei firme aflate la mare sentiment cu directorul Chișcă. Administratorul special acuză tranzacțiile păguboase făcute de directorul combinatului: 31 de vagoane subevaluate și un pod de oțel oferit gratuit firmei Colect Metal. Patronul firmei este urmărit penal de DNA și are sechestru. Gheorghe Chișcă a declarat că oferă toate răspunsurile pentru 7EST la sfârșitul acestei săptămâni.

 

Administratorul special Remus Vulpescu a declarat că situaţia dezastruoasă de la Fortus se datorează echipei manageriale conduse de directorul general Gheorghe Chişcă. Una dintre „anomaliile“ constatate recent de Vulpescu la Fortus a fost stabilirea unor dobânzi pentru salariile restante.

„Directorul economic mi-a spus că va emite salariaţilor documente individuale cu sumele cuvenite la zi. L-am întrebat ce va trece în acele hârtii. Mi-a spus că va trece tot. I-am cerut atunci să-mi trimită o hârtie să văd şi eu cum arată şi ce sume conţine. Mi-a spus atunci că vor fi incluse şi nişte dobânzi la sumele neachitate. I-am spus că fiind în insolvenţă nu poate lua singur această decizie. Mi-a spus că a informat administratorul judicar, deşi trebuie să ceară acordul acestuia. Nici până astăzi, nu am primit încă acea hârtie“, zice administratorul special.

 

Curent de la Mitropolie

Vulpescu spune că ar fi dispus să vină la Iaşi să se ocupe personal de Fortus, dar că nu are condiţiile necesare.

„Dacă trebuie, mă mut şi eu la Iaşi. Dar ce să fac, să vin şi să nu am curent. Să iau cum ia Chişcă printr-un fir tras de la Mitropolie, să-şi încălzească biroul cu o aerotermă?! Nu! Acolo, ca să reporneşti activitatea nu ai ce face cu 220v. Trebuie reabilitată staţia de transformare şi pentru asta trebuie bani. Ca să reiei activitatea, acolo ai nevoie de câteva mii de volţi“, zice Vulpescu.

 

Vagoane vândute, bani neîncasaţi

Pentru a face rost de bani, directorul general de la Fortus a decis să vândă 31 de vagoane, la un preţ considerat mult prea mic de Remus Vulpescu, iar banii nu au fost încasaţi în totalitate.

„Au fost vândute 31 de vagoane către SC Colect Metal SRL Iaşi, iar preţul nu a fost încasat în totalitate. Procedura de valorificare spunea foarte clar că vagoanele vor fi predate la două zile de la intrarea banilor în cont. Acestea au fost predate înainte să intre toţi banii în cont. În plus, directorul a negociat plata în rate. Cumpărătorul a plătit două rate din trei şi pe urmă a fost executat silit de firma SC Neptun SA Câmpina. Preţul a fost foarte mic, 68 de bani pe kilogram de material rulant, în condiţiile în care fierul vechi se vinde la Iaşi cu 50 de bani pe kilogram, iar Fortus vindea efectiv vagoane, ce puteau folosite ca atare“, menţionează Vulpescu.

 

La Fortus nu există nici măcar curent. Directorul Chișcă și-a tras un fir de la Mitropolie, ca într-o comedie absurdă

Plătite şi alte cheltuieli

Mai mult, administratorul special precizează că banii nu au mers la salariaţi, aşa cum spunea procedura: „Din banii care au intrat, o parte s-au dus la alte cheltuieli. În centralizatorul de plăţi apare că au fost încasaţi toţi banii pe vagoane şi plătit o parte către creditorul cumpărătorului vagoanelor, ca şi cum Colect Metal nu ar mai avea de plătit nimic către Fortus. Acesta este un fals intelectual, o evidenţiere greşită a circuitului banilor! În plus, hârtiile arătau că firma Colect Metal fusese executată silit în mod direct, adică banii s-au dus din contul firmei în contul Neptun SA, fără să treacă prin Fortus.“

 

Pod feroviar dat degeaba

O altă „afacere“ gândită de Chişcă a fost tăierea unui pod feroviar, oţelul rezultat fiind dat firmei care a tăiat podul.

„Cei de la Fortus au decis să taie un pod feroviar şi pentru asta au apelat tot la firma Colect Metal. Pentru serviciul prestat, cei care au tăiat podul au primit oţelul rezultat, iar Fortus nu s-a ales cu nimic. În aceste condiţii, eu nu pot să aprob să fie vândute şi alte bunuri din patrimoniul Fortus, pentru că risc să nu mai găsesc nimic şi nici datoriile nu sunt plătite. Valorificare nu înseamnă spulberarea bunurilor Fortus!“, precizează Remus Vulpescu.

 

„Am angajaţi şi trebuie să trăiesc“

Patronul firmei Colect Metal SA, Petru Buzincu, recunoaşte cele spuse de Vulpescu, dar menţionează că firma sa mai are de încasat 1,8 milioane de lei de la Fortus.

„Eu nu am niciun interes la Fortus, am 70 de angajaţi şi trebuie să trăiesc. Da, noi am luat cele 31 de vagoane, iar ultima plată (n.r. – 290.000 de lei) s-a făcută către Neptun SA în contul unei datorii pe care o avea Fortus către aceasta. În ceea ce priveşte podul feroviar, mi se pare normal ca pentru serviciul prestat să fim plătiţi şi, dat fiind că Fortus nu avea bani, ne-am înţeles să luăm noi oţelul, la preţul pieţii. Era mai bine să-l fi lăsat la ei în curte?! În momentul de faţă, noi mai avem de încasat de la Fortus 1,8 milioane de lei pentru gazele tehnice (oxigen lichid, bioxid de carbon, gorgon) furnizate de-a lungul timpului, pentru a-şi desfăşura activitatea“, spune Buzincu.

 

„Dacă nu vând, intră în faliment!“

Omul de afaceri ieşean adaugă că a făcut în urmă cu doi ani o ofertă de 1,5 milioane de euro pentru Hala Turnătorie, dar care a fost refuzată: „AVAS-ul nu a fost de acord atunci. Acum fierul vechi de la acea hală nu ştiu dacă mai valorează 700.000 de euro. Ei spun că face 2,9 milioane de euro, atunci să văd cum o vând. Fortus nu are nicio şansă să-şi revină dacă nu vând din active pentru a-şi recupera datoriile. Hala Turnătorie nu mai poate fi refăcută şi pe zi ce trece se degradează şi alte hale, iar preţul fierului vechi scade.“

 

Buzincu, urmărit penal

Prin Ordonanţa din 24.09.2012 dată de D.N.A – Serviciul Teritorial Iaşi, s-a dispus începerea urmării penale şi luarea măsurilor asiguratorii asupra lui Petru Buzincu după ce în 18.11.2010 firma acestuia a obţinut printr-o licitaţie un pachet de mijloace fixe pentru suma de aproximativ 450.000 de euro, fără TVA.

Potrivit unui document emis de DNA, pachetul avea valoarea de piaţă de 726.200 de euro fără TVA. Această sumă a rezultat în urma unui raport de evaluare întocmit de către expertul evaluator Dan Nistor Nuţescu în martie 2010.

 

Axa fierului vechi

Un alt nume vehiculat în cazul problemelor de la Fortus este cel al deputatului ieşean Petru Movilă. Deşi spune că nu are dovezi care să-l incrimineze pe Movilă, fostul prefect, Dan Cârlan, consideră că Movilă ar fi interesat în vânzarea patrimoniului Fortus.

„Domnul Movilă este foarte activ în privinţa Fortus şi de mai multe ori a cerut vânzarea patrimoniului. În plus, dumnealui este cel care l-a adus de mână pe Gheorghe Chişcă şi l-a pus şef la Fortus“, spune Dan Cârlan.

Interesul lui Movilă, susţin surse din mediul politic ieşean, ar veni şi pe seama legăturile avute c
u Dănuţ Pilă şi Petru Buzincu. Deputatul ieşean este cumătru cu Dănuţ Pilă, director la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, care la rândul său ar avea legături cu Petru Buzincu, patronul firmei Colect Metal, care a făcut mai multe afaceri considerate păguboase pentru Fortus.

 

Se jură că nu se cunosc

Patronul de la Colect Metal, Petru Buzincu, susţine că nu îl cunoaşte pe şeful DRDP, Dănuţ Pilă, şi că nu are nicio legătură cu acesta. „Ştiu că a fost şef pe la Drumuri şi Poduri. Eu nu l-am văzut în viaţa mea pe acest om. Adică eu am pilă la Pilă? Astea sunt fabulaţii! Pe mine m-a contactat acum câţiva ani de prin Oltenia cineva, care avea o firmă cu deszăpezirile, şi a venit la Iaşi şi mi-a zis că trebuie să se întâlnească cu domnul Pilă“, spune Petru Buzincu.

Acelaşi lucru îl zice şi Dănuţ Pilă: „Nu-l cunosc şi nu ştiu cum arată domnul Buzincu. Ştiu că dumnealui se ocupă cu fier vechi. Ah… ştiu că, la un momentdat, au apărut nişte comentarii despre o relaţie între mine şi Buzincu. Dar, repet, nu mă cunosc cu dumnealui, nu este nicio legătură între noi.“

Şi Petru Movilă spune că nu-l cunoaşte pe Buzincu; „Eu nu am nicio legătură cu Buzincu. Eu nu l-am pus pe Chişcă la Fortus. Nichita şi Adomniţei au votat să se vândă halele de la Fortus, prin reorganizare, nu Movilă.“

 

Remus Vulpescu, administratorul special, spune că Gheorghe Chișcă spulberă activele Fortus

Chişcă vrea 13,56 milioane de euro

Vulpescu susţine că, în urma discuţiilor purtate cu Gheorghe Chişcă, acesta a cerut 13,56 de milioane de euro, fără a preciza ce va face cu banii.

„Domnul Chişcă solicită 13,56 milioane de euro de la toată lumea, fără să spună în ce ordine pot fi desfăşurate anumite activităţi, ce rezultat ar avea fiecare activitate în parte şi nu relaţionează cu administratorii judiciari şi speciali. Tot ce evidenţiază domnul Chişcă sunt nişte calcule superficiale, fără vreo explicaţie a modului de calcul şi că trebuie să primească acei bani“, adaugă Vulpescu.

 

Citește și EXCLUSIV. Banii RATP s-au dus în buzunarul lui Pușcașu: Unistil, profit uriaș pe traseul 27

 

Proteste şi ameninţări cu greva foamei

La începutul acestei săptămâni, Remus Vulpescu a fost prezent la Iaşi, pentru a se găsi o soluţie pentru rezolvarea problemelor, însă reprezentanţii judiciari, ZRP Insolvency Bucureşti şi SMDA Insolvency, filiala Mureş, reprezentată de Călin Zamfirescu, nu au venit la discuţii.

În momentul veniri la iaşi, Vulpescu a fost întâmpinat de câţiva angajaţi de la Fortus, care protestau în faţa prefecturii şi care au ameninţat că vor intra în greva foamei dacă nu se vor plăti salariile restante.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments