Aeroportul Iaşi a găzduit sâmbătă, 23 aprilie 2016, un eveniment dedicat cărţii, care a adunat, în noul terminal, oameni de cultură, reprezentanţi ai editurilor locale, biblioteci, muzee şi asociaţii cu profil editorial din Iaşi. Momentul, menit să celebreze în mod simbolic şi Ziua Internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor, a reprezentat o ocazie pentru Aeroportul Iaşi de a-şi exprima susţinerea înscrierii oraşului Iaşi în lupta pentru titlul de „Capitală mondială a cărţii” în 2018, dar şi implicarea directă a acestuia în realizarea unui proiect care să ne reprezinte cu adevărat în competiţia cu alte oraşe din ţară. De altfel, Aeroportul Iaşi a demonstrat preocupare inclusiv pentru zona culturală a oraşului, devenind un cadru viu de manisfestări cultural-artistice pe care comunitatea le-a primit cu entuziasm.
Evenimentul organizat sâmbătă a adus în faţa publicului nume de referinţă ale culturii ieşene. Au susţinut discursuri: scriitorii Lucian Dan Teodorovici şi Cătălin Mihuleac, Daniel Şandru, Directorul editorial Adenium şi Director al revistei TIMPUL, precum şi Liviu Brătescu, cercetător dr. la Institutul de Istorie A.D. Xenopol Iaşi.
Cuvântul de deschidere l-a avut dl Marius Bodea, preşedintele C.A. al Aeroportului Internaţional Iaşi:
„Eu cred că Iaşul merită pe deplin acest titlu. În acest sens, Aeroportul Iaşi, ca poartă de deschidere în oraşul nostru, doreşte să îşi aducă aportul la obţinerea titlului de „Capitală mondială a cărţii”. Dorim să susţinem şi să suportăm parte dintr-un proiect care să ne reprezinte cu succes într-o eventuală competiţie cu celelalte oraşe.
Acest titlu ar însemna pentru Iaşi beneficii importante, aici mă refer la turişti, evenimente de mare amploare, vizite ale unor oficialităţi importante, precum şi o anumită „reparaţie” după eşecul din competiţia pentru obţinerea titlului de „Capitală europeană a culturii”. Din păcate, nu am reuşit să ne valorificăm valorile aşa cum trebuie, iar o astfel de iniţiativă trebuie să vină din partea municipalităţii. Am convingerea că Aeroportul Iaşi poate fi un ambasador foarte bun al cărţii. Numai dacă ne gândim că în 2016 vom avea 850.000 de pasageri, iar anul viitor numărul acestora vă ajunge la un milion”.
Lucian Dan TEODOROVICI, scriitor:
„Este foarte important ca Iaşul să se înscrie în această competiţie. Dincolo de argumentele istorice, trebuie subliniat faptul că Iaşul are cei mai mulţi consumatori de carte din ţară, după Bucureşti. În plus, în Iaşi visează să publice peste 90% dintre scriitorii importanţi ai momentului. Dincolo de toate acestea, sunt mulţi oameni de cultură valoroşi rămaşi în Iaşi, alţii au plecat, din păcate, dar continua să reprezinte foarte bine oraşul nostru. În opinia mea, este absolut necesar ca, după ce am pierdut lamentabil titlul de „Capitală europeană a culturii”, să câştigăm ce ni se cuvine de drept, anume titlul de „Capitală mondială a cărţii”, iar această reuşită ar fi o confirmare că suntem intersati cu adevărat de cultură, de carte. Şi la nivel de imagine, Iaşul ar avea de câştigat enorm. Gândiţi-vă câte momente se pot crea, cât de multe lucruri am putea arăta noi omenirii”.
Liviu BRĂTESCU, cercetător dr. Institutul de Istorie A.D. Xenopol Iaşi:
„Îl felicit pe domnul preşedinte Marius Bodea pentru ideea de a organiza o astfel de manifestare chiar în incinta aeroportului. Dincolo de a fi un simbol al cunosterii, al culturii, cartea reprezintă şi un element de coagulare a unei comunităţi. Iar când vorbesc de Iaşi, oraş al culturii, cartea poate fi mijlocul cel mai facil de realizare a unei ambiţii a iubitorilor de cultură adevărată. Datoria noastră, a celor care lucrează în divesre instituţii publice şi de cultură, este să realizăm o mai bună comunicare cu tânăra generaţie, şi este responsabilitatea noastră şi cu atât mai mult a autorităţilor, prin mijloace financiare, de a crea un acces cât mai facil al tuturor la carte. Ar fi păcat că Iaşul să piardă o nouă competiţie. Nu e suficient să vorbim în permanenţă despre patrimoniul cultural al Iaşului, despre scriitorii noştri, dacă nu ştim să promovăm cu adevărat elementele culturale esenţiale ale oraşului. Sper ca semnal trasmis astăzi la Aeroportul Iaşi să aibă ecoul dorit”.
Daniel ŞANDRU, Director editorial Adenium şi director al revistei TIMPUL:
„Organizarea unui astfel de moment la Aeroportului Iaşi este binevenit, şi consider că Iaşul are toate ingredientele necesare pentru a primi acest titlu. E trist, însă, ca în România se citeşte de 4 ori mai puţin decât în Ungaria chiar dacă populaţia e la jumătatea celei pe care o avem noi, dar e cu atât mai îmbucurător să aflăm că Iaşul se afla pe locul doi în ţară, în ceea ce priveşte numărul de cititori”.
Cătălin Mihuleac, scriitor:
„Mă bucur că un astfel de eveniment, chiar de Ziua Internaţională a Cărţii, se petrece în aeroport. Mi se pare un loc foarte potrivit pentru că aeroportul nu e doar un loc de aşteptare, ci şi o „sală de lectură”, putând deveni, de ce nu, şi un spaţiu neconvenţional de vânzare de carte. Cât priveşte şansele Iaşului de a obţine titlul de „Capitala mondială a cărţii”, suntem îndreptăţiţi să spunem că Iaşul este cea mai puternică scoala de proză românească actuală. Prozatorii ieşeni au forţa, au stiluri diferite de a se exprima, ceea ce reprezintă un element de mândrie pentru oraş”.
Evenimentul de sâmbătă, de la Aeroportul Iaşi, s-a încheiat de un scurt moment artistic, în interpretarea actorului Ovidiu IVAN.