Ambalajul bioplastic – soluţie pentru viitor. Se degradează în nouă săptămâni şi foloseşte zaharuri din apele reziduale

0
88

Centrul tehnologic AINIA a realizat un prototip de ambalaj bioplastic folosind zaharurile pe care le conţin apele reziduale din industria sucurilor de fructe. Conform testelor, 60% din acest ambalaj se degradează în nouă săptămâni.

 

Rezultatele proiectului PHBOTTLE au fost prezentate luni, 18 aprilie, la Bruxelles, într-un eveniment organizat de centrul de tehnologie AINIA şi Asociaţia Europeană a Sucurilor de Fructe.

 

Este prima dată când se obţine un ambalaj bioplastic din zaharuri conţinute în apa reziduală din industria sucurilor. Potrivit testelor efectuate privind biodegradabilitatea, 60% din acest ambalaj este degradabil în nouă săptămâni. Prototipul de sticlă PHB a fost utilizat pentru sucul produs chiar de către industria producătoare de ape reziduale.

 

Mai exact, ambalajul este realizat din polihidroxibutirat (PHB), un polimer produs prin bioproducţie (fermentarea microbiană) în care anumite bacterii transformă zaharurile din apa uzată şi le sintetizează în interiorul acestui tip de ambalaj bioplastic.

 

În timpul proceselor de fermentaţie realizate cu apele reziduale din industria sucurilor s-a reuşit să se transforme până la 30% din zaharurile conţinute în aceste reziduuri în PHB.

 

Proprietăţi îmbunătăţite

Materialul bioplastic obţinut are proprietăţi îmbunătăţite, conţinând antioxidanţi, care permit prelungirea duratei de viaţă a sucului. Mai exact, prin tehnologia de microîncapsulare s-au obţinut capsule cu calităţi antioxidante cum ar fi limonenul, un compus activ prezent în coaja de portocală, folosit de industria sucurilor de fructe.

 

Aceste capsule au fost încorporate în compusul de PHB din care este fabricat vasul, obţinând un ambalaj activ în care agentul antioxidant se va elibera lent şi va încetini procesul de oxidare a sucului ambalat.

 

Mai mult decât atât, pentru a îmbunătăţi rezistenţa materialului au fost utilizate alte deşeuri rezultate din industria alimentară. Mai precis, paiele de orez, pentru a produce microfibrele de celuloză care îmbunătăţesc rigiditatea ambalajului.

 

Potrivit firmei, acest bioplastic poate fi folosit şi în alte sectoare industriale, cum ar fi produsele cosmetice, oftalmologie, încălţăminte, componente informatice, farmaceutice sau auto.

 

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments