Antibiotice Iaşi şi-a bugetat venituri şi profit în creştere cu 6% în acest an

0
132

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi şi-a propus pentru acest an venituri de 350 milioane lei şi un profit brut de 34,2 milioane lei, ambele în creştere cu 6% faţă de 2015, estimările ţinând cont şi de factorii cu influenţă negativă precum creşterea progresivă a taxei clawback.

„În fundamentarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an au fost avuţi în vedere şi factorii cu influenţă negativă precum creşterea progresivă a taxei clawback, care se estimează că va reduce profitul companiei cu 30 mil. lei, majorarea costurilor de fabricaţie dar şi scăderea preţurilor la medicamentele generice”, se arată în raportul adunării generale a acţionarilor din 19 aprilie, remis miercuri BVB, transmite Ziarul Financiar.

 

Anul trecut, Antibiotice Iaşi a raportat venituri totale din vânzări de 330 milioane lei, în creştere cu 3%, şi un profit brut de 32 milioane lei, cu 23% peste estimări. Cota de piaţă companiei a urcat la 2,45%, ocupând locul patru în rândul producătorilor de medicamente generice cu prescripţie medicală şi medicamente fără prescripţie medicală (OTC) din România, conform Cegedim. Acţionarii companiei au aprobat ca profitul net, de 27 milioane lei, să fie repartizat pentru dividende, valoarea brută a acestora fiind de 0,0207 lei pe acţiune. Plata dividendelor va începe pe 15 septembrie 2016.

 

Anul trecut, exporturile Antibiotice au ajuns la 22,9 milioane dolari, în creştere cu 7% comparativ cu 2014, pieţele internaţionale având o pondere de 28% în cifra de afaceri. Potrivit raportului, motorul de creştere al exporturilor au fost vânzările de Nistatină: „Piaţa pe care s-a înregistrat cel mai mare ritm de creştere al vânzărilor de Nistatină a fost SUA unde cantităţile livrate s-au triplat, ca urmare a atragerii unor importanţi utilizatori finali ai acestei substanţe active”.

 

Acţionarii Antibiotice au aprobat şi înfiinţarea unei reprezentanţe în Vietnam, pentru a susţine dezvoltarea afacerilor companiei în Asia de Sud Est. Producătorul şi-a propus o creştere de 30% a vânzărilor de medicamente în Vietnam, în 2016, şi triplarea volumelor până în 2020. Compania este prezentă pe această piaţă din 2001 cu substanţa activă Nistatina şi din 2004 cu produse finite, având înregistrate în acest moment un număr de 14 produse. Antibiotice Iaşi a obţinut anul trecut 14 noi autorizaţii de punere pe piaţă şi reautorizare a unor produse comercializate deja pe pieţe internaţionale, în cinci ţări din Europa, Asia şi Africa.

 

La adunarea generală, acţionarii au votat şi membrii Consiliului de Admnistraţie, respectiv Ioan Nani – din partea Ministerului Sănătăţii, Nicolae Stoian – nominalizat de S.I.F. Oltenia şi Elena Caliţoiu – nominalizată de S.I.F. Oltenia.

 

Preşedintele CA a fost ales Ionuţ Sebastian Iavor, director general la Direcţia Generală Resurse Umane, Juridic şi Contencios, în cadrul Ministerului Sănătăţii, iar vicepreşedinte este Ioan Nani, care ocupă şi funcţia de director general al Antibiotice. La nivelul pieţei locale, vânzările totale de medicamente au scăzut cu 4,7% anul trecut, până la 11,7 miliarde de lei, aceasta fiind primul declin al pieţei farma din ultimul deceniu (conform datelor companiei de cercetare de piaţă Cegedim). De asemenea, preţurile medicamentelor generice s-au redus în medie cu 20%. Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi este deţinut majoritar de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii (cu 53% din acţiuni).

 

 

(Sursa: zf.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments