Avem un Palat, ce facem cu el? 10 ani de demersuri, 26 de milioane de euro şi mult-aşteptata inaugurare, pe 27 aprilie

0
400

Lectorul Vasile Cotiugă acuză un paradox: Palatul Culturii arată impecabil după restaurare, dar îi lipsesc expoziţiile permanente. Directorul Lăcrămioara Stratulat se apără cu argumentul etern al lipsei de bani.

 

Pe data de 27 aprilie, Palatul Culturii va fi inaugurat. Un istoric ieşean susţine, însă, că acest eveniment va fi un fiasco deoarece responsabilii din Palatul Culturii nu au pus la punct o viziune care să atragă publicul spre cele patru muzee găzduite de Palat: Muzeul de Istorie, Muzeul de Ştiinţă şi Tehnică, Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie. Mai precis, vor fi deschise către public expoziţii temporare, nicidecum permanente. Directorul Complexului Muzeal „Moldova” explică că nu poate organiza expoziţii permanente din cauza lipsei de fonduri.

 

O bijuterie neşlefuită

Lectorul universitar Vasile Cotiugă de la Facultatea de Istorie a precizat că lucrările de consolidare şi restaurare a Palatului Culturii sunt în zadar, atâta timp cât expoziţiile nu vor atrage publicul larg. „S-a restaurat Palatul Culturii, o lucrare de anvergură, realizată bine, care repune Iaşul într-o deschidere nouă către lume prin acest complex extraordinar al Iaşului. Restaurarea nu înseamnă finalul muncii muzeografice, căci cele patru muzee trebuie să organizeze expoziţii permanente, de bază. O astfel de expoziţie are o durată medie de zece ani. Deschiderea are loc cu câteva expoziţii temporare. Ca iubitor de cultură, doresc ca viitoarele muzee să reprezinte mai multe decât ceea ce s-a făcut în ţară, muzee care au venit cu abordări noi în muzeo-tehnică”, a declarat Cotiugă.

 

Exteriorul şi interioarele Palatului sunt o mană cerească pentru fotografi care de câteva săptămâni se întrec să-l pozeze

Cu aceleaşi haine ponosite

Istoricul mai spune că instituţiile de cultură din Iaşi ar trebui să se unească şi să găsească o soluţie pentru punerea în valoarea a celor patru muzee. Mai mult, acesta a precizat că reprezentanţii Complexului Muzeal ar trebui să găsească o modalitate de atragere a publicului, făcând referire şi la clienţii complexului Palas, ce pot reprezenta un bazin important de vizitatori. „Dacă nu se schimbă radical maniera de prezentare a bunurilor culturale, spre educarea publicului larg, nu a specialiştilor, munca de restaurare nu va fi încununată de succes. Lumea trebuie să interacţioneze, trebuie realizate poveşti din exponate. Să îmbrăcăm Palatul cu haine de de gală imperiale. Muzeul nu va avea aceeaşi strălucire cu haine ponosite. De ce reprezentanţii Muzeului nu vorbesc cu cei de la Palas pentru atragerea vizitatorilor? Din ce ştiu, bugetul pentru deschidere este foarte mic, până în 10.000 de euro”, a mai spus Cotiugă, completând că este nevoie de un concurs de proiecte, în urma căruia să fie aleasă cea mai bună soluţie de promovare a exponatelor.

 

„Nu sunt bani, durează mult”

Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal „Moldova”, recunoaşte că nu poate face expoziţii ca la carte, pentru că nu are fonduri suficiente. „Vom veni cu absolut tot nou. Vor fi expoziţii temporare. Fiecare muzeu îşi deschide una, două, trei expoziţii temporare. Noi nu avem voie să intrăm acum în toate spaţiile, acum în stadiul în care se află clădirea. Ne obligă legile de conservare a patrimoniului să expunem doar în spaţii în care s-a intervenit la o diferenţă de timp de şase luni, un an. După aceea, o expoziţie de bază înseamnă o sumă mult mai consistentă decât o avem acum. Înseamnă şi timp şi infrastructură, resurse umane. Asta se întâmplă în orice muzeu din lume, pe o perioadă mai lungă de timp. Nu ştiu care va fi bugetul pentru deschidere”, a declarat Lăcrămioara Stratulat.

 

Au avut probleme cu ISU

Pentru pregătirea expoziţiilor, au fost acoperite ferestrele Palatului Culturii, pentru a nu permite pătrunderea luminii naturale. Inspectorii ISU au interzis această abordare, pentru că nu există siguranţă în caz de incendiu. „Noi am avut o gândire care presupunea panouri fixe în dreptul ferestrelor. Nu avem voie să avem lumină naturală spre obiecte, mai ales spre cele de natură organică. Panourile obturau fereastra. Cei de la ISU au spus însă că nu avem voie cu structuri fixe. Nu am ştiut treaba asta şi ne-am conformat. În caz de incendiu trebuie să existe şi alte căi de evacuare a fumului. Noi am pus nişte structuri mobile. Avem tot ce trebuie”, a încheiat directorul de la Palatul Culturii.

 

 

„Dacă nu se schimbă radical maniera de prezentare a bunurilor culturale, spre educarea publicului larg, nu a specialiştilor, munca de restaurare nu va fi încununată de succes.”  Lector universitar Vasile Cotiugă

A costat peste 26 milioane de euro

Reabilitarea Palatului Culturii a fost aprobată încă din 2006 însă abia după doi ani au început lucrările. Finanţat de Guvernul României, obiectivul a fost inclus într-un program naţional de restaurare a monumentelor istorice. În total, a fost alocată suma de 26 milioane de euro.

 

Citeşte şi EXCLUSIV. Drăgoiu, prinţul evazionist al videochat-ului. Câştiguri fabuloase, bani la stat deloc

 

Pe data de 27 aprilie, ieşenii vor putea vizita la Muzeul de Artă expoziţia  „Pictura Interbelică”. La Muzeul de Istorie va fi organizată o expoziţie ce vizează evoluţia comunităţii ieşene, iar la Muzeul de Tehnică va fi disponibilă expoziţia instrumentelor muzicale mecanice. Nu în ultimul rând, la Muzeul de Etnografie vor fi organizate două expoziţii: costume populare şi ouă încondeiate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments