Suntem în perioada de timp în care toată lumea cumpără ouă în cantități un pic mai mari decât deobicei. Tradiţia pascală a vopsirii ouălor prespune și un consum mai mare. De aceea, este necesar să ne asigurăm că alegem de la bun început ouă cât mai proaspete, înainte de a le colora.
Cum recunoşti un ou stricat. Testul din magazin
Exisă şi o variantă prin care puteţi controla ouăle chiar în timp ce vă aflaţi în magazin, şi anume să agitaţi câteva pentru a vă asigura că aţi ales o duzină sau un carton cu ouă bune. Oul se ţine între degetul mare şi arătător, apoi se agită. Veţi şti că oul este proaspăt dacă în interior conţinutul nu se mişcă dintr-o parte în alta. Dacă simţiţi acest lucru, atunci în ou a pătruns aer şi acesta s-a învechit, scrie adevarul.ro.
Acest test poate oferi însă o informaţie eronată dacă şi alte persoane au scuturat ouăle înaintea noastră, pentru că există posibilitatea ca gălbenuşul să se fi desprins chiar dacă este proaspăt.
Cum recunoşti un ou stricat. Detalii la care trebuie să fim atenţi
Există şi o serie de indicii după care vă puteţi ghida, referitoare la aspectul oului proaspăt. Astfel, dacă are coaja aspră, cu porii evidenţi şi fără pete de culoare există şanse mari să aveţi un produs proaspăt. Conform Codex Alimentarius este de preferat să nu cumpăraţi ouă care au coaja lucioasă, care au o culoare ciudată, care prezintă pete de culoare, care sunt mult prea murdare sau care sunt crăpate. Aceste măsuri de precauţie sunt cu atât mai recomandate în cazul ouălor mai rare, cum sunt cele de struţ sau de prepeliţă.
O altă modalitate prin care vă puteţi da seama dacă un ou este stricat sau cât de mult timp a trecut de când a fost ouat, se referă la testul scufundării într-un vas cu apă.
Bineînţeles, este recomandat să nu consumaţi un ou care stă în poziţie verticală pe fundul vasului sau, mai rău, care se ridică la suprafaţa apei, pentru că acesta din urmă are o vechime mai mare de o lună. Ouăle se ridică la suprafaţa apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interior se evaporă prin coajă şi este înlocuită cu aer. Prin urmare, cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta pluteşte mai bine, deci este mai vechi.
(Sursa: adevarul.ro)