Ceva nu se leagă! Agenţia israeliană Black Cube a trimis începători s-o spioneze pe şefa DNA?

0
98

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a ajuns în vizorul unei agenţii de spionaj israeliene private, care căuta să sustragă informaţii care s-o compromită şi s-o intimideze. Omul desemnat pentru această misiune: un puşti de 25 de ani din Belgia, stabilit în Marea Britanie, care a lucrat ca un amator.

 

Patru cetățeni străini sunt anchetați în acest caz, doi dintre ei fiind reținuți în urma unui filaj care a avut loc într-un hotel din București. Suspecții, cei care se află încă în libertate, Dan Zorella și Avi Yanus, sunt foști ofițeri de informații, cofondatori și directori executivi ai unei firme de investigații private, Black Cube, companie în care a activat fostul director Mossad (spionajul israelian), Meir Magan.

 

Potrivit procurorilor, aceștia împreună cu mai mulți angajați ai companiei Black Cube, printre care Ron Weiner și David Geclowicz, reținuți de procurorii DIICOT “au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător precum și atacuri de tip phishing (n.r înșelătorii electronice) în vederea sustragerii și compromiterii conturilor de poștă electronică, activițăți urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținututului acestuia”.

 

Weiner este cel care răspundea efectiv de partea informatică a operațiunii, susțin procurorii, în timp ce Geclowicz contacta persoane din anturajul și familia lui Kovesi, și-i amenința, ambii fiind coordonați din centrala firmei pentru care lucrau.

 

Atacul dejucat de procurorii DIICOT s-a făcut cu ajutorul ofițerilor SRI, iar misiunea nu s-a dovedit a fi deloc atât de grea, pe cât de scandaloasă a devenit. Și asta pentru că angajații agenției de spionaj israeliene au lucrat, în mod inexplicabil, fără mănuși.

 

”Cei doi indivizi au lucrat ca niște hackeri amatori, iar când au ajuns în fața procurorilor au vărsat tot ce știau. Fapt ce contravine angajaților unei adevărate agenții de spionaj cu reputația Black Cube. Unul dintre atacatori, David Geclowicz , belgianul de 25 de ani, și-a expus inclusiv viața personală pe Facebook și făcea intimidări telefonice, întocmai ca o directivă primită și plătită de un client privat. A fost un atac foarte slab pregătit. Ori noi, ca instituții, am fost subestimați, ori cei doi tineri sunt diletanți”, a declarat pentru Libertatea o sursă judiciară.

 

Tânărul reținut, și-a creat inclusiv un cont pe un site obscur unde utilizatorii dezbat teme politice internaționale pe baza unor înregistrări video. Geclowicz milita acolo fără să folosească nici măcar un pseudonim împotriva ”inamicilor” lui, Meir Dagan (care a fost șef al agenției Black Cube).

 

”Un atac cibernetic statal este mult mai complex de rezolvat decât ce s-a întâmplat acum și necesită coaliția tuturor specialiștilor din structura SRI, specialiști în cibernetică, care stau și verifică toate codurile și pistele până se ajunge la ținta umană. Serviciul Român de Informații dispune de structura cyber-intelligence care a dobândit calitate de Autoritate Națională și previne sau rezolvă astfel de cazuri care au ca țintă instituții publice sau reprezentanți ai acestora. Atacurile statale înseamnă că alte țări încearcă să fure informații sau să provoace atacuri malițioase. În cazul unui spionaj informatic se aplică contraspionajul și ofițerii SRI apelează de asemenea la specialiștii în cibernetică pe care îi are”, a declarat aceeași sursă din anchetă.

 

Reprezentanții agenției private israeliene au transmis printr-un ziar local că misiunea celor doi angajați arestați în România era acela de a identifica fapte de corupție în Guvernul României.

 

(Sursa: libertatea.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments