Guvernul vrea să înceapă pregătirile pentru construcţia autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi. Prima etapă va fi reactualizarea studiului de fezabilitate şi întocmirea proiectului tehnic, documente ce vor costa aproximativ 36 de milioane de euro, a anunţat la Iași premierul Dacian Cioloş.
„Avem un studiu de fezabilitate făcut în 2011, care trebuie reactualizat acum și pe care noi ne-am angajat să începem reactualizarea, să pregătim apoi și alocări pentru proiectul tehnic. Ar fi vorba de 36 de milioane de euro pentru reactualizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Ar dura această parte, SF plus proiectul tehnic în jur de 18 luni pentru a putea fi pregătit ca lumea, pentru că este și un proiect mai complex decât Sibiu-Pitești”, a anunțat Dacian Cioloș citat de Digi24.
Construcţia autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi, care va avea o lungime de aproximativ 310 kilometri, este programată să înceapă în 2020, conform programării din Master Planul de Transport. Costul acesteia se va ridica la peste 4 miliarde de euro.
„Una dintre problemele cu care s-a confruntat această regiune în trecut a fost competiţia politică şi teritorială între diferite judeţe, o competiţie care până la un punct poate să fie sănătoasă, e normal să te baţi pentru judeţul tău, pentru oraşul tău şi să îţi foloseşti influenţa politică pentru a crea investiţii în judeţul şi în oraşul tău. Dar de la un punct încolo, atunci când nu mai există coerenţă între aceste proiecte care sunt obţinute prin această competiţie politică, are de suferit întreaga regiune şi cred că suntem în punctul în care în această regiune este nevoie de o abordare coerentă a investiţiilor care se fac”, a spus Cioloş.
Au fost menționate și alte proiecte rutiere, legătura Brașov- Bacău, drumul rapid Tg Frumos – Botoșani. Nu s-au amintit variantele ocolitoare pentru Iași și Bacău. A fost evocată de către ministrul Transporturilor necesitatea unor soluții paralele, modernizarea căilor feroviare. În total, construirea unor căi de comunicație ori modernizarea celor existente se ridică la cca. 12 miliarde de euro.
Șeful Guvernului a asumat ca prioritate pornirea lucrărilor la Spitalul de Urgență din Iași, cu fonduri europene. Ministrul Agriculturii a amintit despre necesitatea dezvoltării sistemelor de irigații.
În momentul de faţă, autorităţile locale din Iaşi nu au ajuns încă la un consens cu privire la amplasamentul spitalului, spre deosebire de Cluj sau Craiova, unde lucrurile sunt mai avansate în acest sens. Cioloş a spus că guvernul va decide până la finele anului unde urmează a fi construit spitalul regional.
Totodată, întâlnirea cu parlamentarii din regiunea Moldovei a dus la o asumare clară a executivului privind necesitatea unui Program pentru Dezvoltarea Moldovei care va fi finalizat în cursul lunii septembrie.
S-a stabilit ca, după alegerile locale, să existe un prim dialog între Guvern și reprezentanții Moldovei, astfel încât să se poată trece la elaborarea concretă a Programului care să fie lansat în luna septembrie. El ar putea, apoi, să constituie o platformă comună de dezbatere în campania electorală pentru alegerile parlamentar.