Toamna trecută. Mii de oameni în stradă. Mămici ținând țâncii la picior, precum soldații armele. Hipsteri reinventându-se în protest, tineri și bătrâni deopotrivă. Așa cum într-un organism viu leucocitele atacă infecția, sistemul imunitar al României dădea semne de nervozitate. Gangrena avansase prea mult.
Cândva, un om politic mi-a povestit că, atunci când oamenii se revoltă, pentru mulțime este ușor să obțină capul cuiva. Sistemul vrea să se conserve, așa că, dacă e necesar, sacrificiul unei persoane este o pierdere asumată și controlată.
PSD l-a sacrificat pe Ponta. Asumat și controlat. PNL se jura că e singurul partid care a înțeles ce vrea strada. Prin locurile puturoase din Parlament începuse să adie un aer de decență. Pe Facebook, cei împotriva sistemului intraseră într-un delir orgasmic. Și eu, gloabă bătrână care nu mai crede în Moș Crăciun, mă cam lăsasem dus de val. România părea că se însănătoșește.
Guvern de tehnocrați! Și uite-așa, ne-am pricopsit cu Dacian Cioloș, unul dintre cei mai responsabili premieri. Cot la cot, PNL și PSD votează salarii mai mari, creșterea pensiilor, a alocațiilor, dacă asta aduce voturi. În loc să lase Guvernul să facă politici economice, așa cum ar fi normal într-o țară civilizată, Parlamentul îi ia pâinea de la gură. Un muzician ca Mădălin Voicu, tractoristul Dumitru-Verginel Gireadă, care a dat Bacalaureatul la 40 de ani, subofițerul Dan Ciocan, cu Bac luat la 50 de ani, sau madam Firea decid cum va acționa statul pe partea economică. Amenințat cu moțiunea de cenzură, Cioloș degeaba țipă că nu sunt bani. Nu-i rămâne decât să execute.
Mămicile, hipsterii, eu și vânzătoarea de la colț am vrut reducerea numărului de parlamentari. Chipurile, dorința e îndeplinită. O minciună! Ne-am trezit cu mai mulți aleși pentru că vechea lege avantaja partidele care, pe un colegiu, reușeau să adune mai mult de jumătate din voturi. Atunci când a fost concepută, nimeni nu se gândise că USL va strânge jumătate plus unu din sufragii în majoritatea colegiilor din țară. Parlamentul n-a făcut decât să revină la forma de dinainte de votul uninominal.
Sub pretextul reducerii numărului de parlamentari, partidele au recâștigat Puterea. Nu vom alege omul, ci lista întocmită de partide.
Reînnoirea clasei politice a fost un alt deziderat al străzii. IT-iștii de la Pentru Iași, care n-au nici politică și nici afaceri cu statul la activ, au fost obstrucționați să-și înregistreze partidul. În schimb, PNL l-a propus drept candidat la Primăria Bucureștiului pe Marian Munteanu, simbol al Pieței Universității. Cel puțin asta spune PNL. Dacă sunteți ceva mai tineri, tastați numele acestuia în Google. Securitate, antisemitism, legionar, afaceri cu armament. O minți Google? Dacă nu credeți nici în Google, nici în PNL, vedeți ce spune despre el colega sa de facultate, Romanița Constantinescu. Aceasta e reînnoirea clasei politice. Munteanu la PNL și Firea la PSD.
România nu s-a însănătoșit. Gangrena avansează din nou.