EXCLUSIV. Clanul Sălceanu, moşie de 500.000 de euro

0
839

Secretul imobiliar al familiei care şi-a întins tentaculele în mai multe funcţii publice. Răspândiţi prin Primărie şi Servicii Publice, cei din familia fostei şefe de la Servicii Publice Iaşi deţin o avere impresionantă. Liderul este Luminiţa Sălceanu care îi are ca subordonaţi pe fratele şi cumnata sa. În acelaşi domeniu, dar în Primărie, lucrează alt frate al directoarei.

 

În Primăria Iaşi, de ani de zile, marile familii îşi împart posturile. De această conjunctură a profitat Luminiţa Sălceanu, care ocupa funcţia de director general la fosta Direcţie de Servicii Publice Municipale (DSPM). Şi-a extins influenţa prin soţ, cei doi fraţi şi cumnată, toţi fiind prezenţi în structurile Primăriei.

 

Retrogradat şi readus

Luminiţa Sălceanu, Bulgaru de-acasă, acum director adjunct la Servicii Publice Iaşi SA, societate subordonată Primăriei, are mai multe rude apropiate angajate în societate şi în Primărie.

La un compartiment din cadrul Palatului Roznovanu, Administrarea Mediului Urban, lucrează Eduard Gheorghe Bulgaru, unul dintre fraţi. Pe motiv de „viciu cu grade”, acesta a fost retrogradat o vreme la Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi privat, dar a revenit la postul călduţ din Palatul Roznovanu.

 

Fratele răspunde în faţa surorii

Un alt frate al Luminiţei Sălceanu lucrează chiar la societatea condusă de sora lui. Cristian Bulgaru este şef de Centru 4, fiindu-i repartizate spaţiile verzi din zonele Bucium, Nicolina şi Frumoasa. „Da, lucrează la noi, este responsabil pentru unul dintre centre. Noi avem cinci centre de spaţii verzi, pepiniera, seră”, a declarat Laurenţiu Ivan, director general Servicii Publice.

„Tabloul” este completat de Cristina Bulgaru, soţia lui lui Cristian, ce ocupă funcţia de administrator al cimitirului Buna Vestire, amplasament aflat în subordinea Servicii Publice.

Până nu demult, în Primărie a lucrat şi Gheorghe Sălceanu, soţul directoarei adjuncte. Acesta era responsabil în calitate de şef Serviciu GIS.

 

În stânga este vila lui Cristian Bulgaru, în dreapta cea despre care se spune că i-ar aparţine surorii sale, Luminiţa Sălceanu (foto mic)

Moştenire de milioane

În Aleea Tudor Neculai, chiar lângă cimitirul Buna Vestire, familia directoarei Sălceanu a primit, în 2006, o moştenire de la părinţi, decedaţi între timp: un teren în suprafaţă de 10.000 metri. Acum, acest teren, evaluat la un preţ de 50 de euro pe metru pătrat, ajunge să valoreze 500.000 de euro, o adevărată mină de aur.

Terenul a fost împărţit în trei parcele, a câte 3.300 de metri. În acte apar ca proprietari soţii Marcel Dumitru şi Silvia Bulgaru. Contactată telefonic de 7EST, Silvia Bulgaru nu a oferit prea multe detalii, dar a confirmat legăturile cu Sălceanu. „Da, suntem rude (cu Luminiţa Sălceanu. – n.r). Ce importanţă are? Ce vă interesează? Nu se spun astfel de chestii la telefon”, a declarat Silvia Bulgaru.

În 2006, terenul menţionat apare într-un litigiu la Curtea de Apel Iaşi. Luminiţa Sălceanu şi fraţii ei Eduard şi Cristian Bulgariu s-au certat cu un vecin din cauza căii de acces din Aleea Tudor Neculai. Vecinul Dumitru Moraru nu putea să intre pe terenul proprietatea privată pentru că trebuia să treacă pe proprietatea fraţilor.

 

Cristian are vilă

Cristian Bulgaru, pasionat de motociclete, se poate lăuda cu două proprietăţi. A ridicat o vilă cu un etaj şi mansardă pe una dintre bucăţile de teren menţionate. La câţiva paşi de vilă, mai are un apartament, în zona de blocuri de pe Aleea Tudor Neculai. „În casa asta locuieşte Bulgaru. Are şi apartamentul de mai încolo. Casa de lângă este a lui Sălceanu. Nu cred că e pe numele ei”, a spus un angajat al cimitirului Buna Vestire. Este vorba despre o vilă spaţioasă, cu etaj şi mansardă, plus sute de metri de teren cultivat. În declaraţia de avere a Luminiţei Sălceanu nu sunt prezente informaţii legate de această proprietate.

Ea a menţionat că deţine o casă în Bucium, un autoturism şi două apartamente, unul în Iaşi şi altul în Bucureşti.

În declaraţia de avere, celălalt frate, Eduard Bulgaru, pare mai sărac. În 2015 a declarat un apartament construit în 1985, un autoturism Opel, fabricat în 2010, plus venitul anual de 30.000 de lei.

 

 

Soţii Bulgaru sunt mari amatori de motociclete

Nichita i-a luat la ochi

Încercările repetate de a-i contacta pe Cristian Bulgaru şi Luminiţa Sălceanu nu au avut succes. Gheorghe Sălceanu, soţul Luminiţei, nu a fost deloc comunicativ: „Nu ai de ce să mă suni. Eu sunt persoană particulară. Bună ziua”, a declarat Gheorghe Sălceanu.

În 2014, după tăierea teilor de pe Ştefan cel Mare, Gheorghe Nichita, primarul de atunci, a ieşit public şi a declarat că va lua măsuri disciplinare, vizaţi fiind, printre alţii, şi cei doi fraţi. Luminiţa Sălceanu a fost retrogradată din funcţia de director general în cea de adjunct.

 

Citeşte şi Caz de ANI. Nu-i ies peste 180.000 de euro: Luminița Sălceanu, avere prin minciuni grosolane

 

Jaful de la Servicii Publice

În ediţiile trecute ale 7EST a fost prezentat pe larg modul în care se făceau achiziţiile în timpul mandatelor lui Sălceanu la conducerea Servicii Publice. Firme de casă veneau şi vindeau flori, arbuşti, pubele ecologice şi multe altele, toate la suprapreţ. Cele mai multe dintre aceste firme erau controlate de Dragoş Gafiţa, ginerele Mariei Zahariuc, directoarea economică de la Servicii Publice.

Gafiţa a primit direct contracte de peste 1,5 milioane lei.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCele mai subtile trucuri pentru a atrage toate privirile bărbaților
Articolul următorAtac armat, în Germania: două persoane grav rănite
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments