Ieşeanul de 83 de ani care a uimit ţara la „Românii au talent” a făcut echipă cu Cornel Constantiniu şi Dida Drăgan

0
298
Prestaţia de la ProTV l-a făcut celebru pe nea Zgăvârdici
Moare de dragul lui Pavel Bartoş şi a lui Smiley, dar a făcut echipă cu Cornel Constantiniu şi Dida Drăgan. Florin Zgăvârdici este artist de când se ştie, bătând ţara-n lung şi lat alături de nume mari ale scenei. O emisiune cu una dintre cele mai mari audienţe i-au adus însă consacrarea, la vârsta a treia. Bătrânul îşi duce liniştit traiul, la Breazu, şi aşteaptă semifinala concursului.

 Un ieşean în vârstă de 83 de ani, Florin Zgăvârdici, a reuşit să impresioneze juriul şi să ridice sala în picioare la emisiunea „Românii au talent“, difuzată de ProTV.

 

Maria l-a dus în semifinale

Însoţit de prietenul său Constantin Bardan, Florin Zgăvârdici a interpretat în propriul său stil melodia „Ce mai faci, Maria?”, iar reacţia juriului a fost pe măsură, patru de „DA“ şi accesul în semifinală.

Ieşeanul a fost un adevărat showman, Florin Călinescu spunându-i: „Vă mulţumesc că ţineţi genul ăsta, tot mai rar întâlnit, în viaţă”, în timp ce Mihaela Rădulescu a zis: „Domnule Florin, sunteţi unul dintre artiştii care merită aplauze şi respect.”

(Sursa VIDEO: romaniiautalent.protv.ro)

 

„Scena e un templu pentru mine“

Pe Florin Zgăvârdici l-am găsit la casa sa de la Breazu. M-a poftit pe verandă, pentru că „E prea frumos afară, la aer curat“ şi a început să-şi depene povestea. „Scena e un templu pentru mine. În februarie, am împlinit 83 de ani, dar întotdeauna mi-a plăcut scena şi să-i fac pe oameni să se simtă bine. Eu am respectat toată viaţa această meserie. La «Românii au talent» am ajuns la iniţiativa prietenului Bardan. Când m-am hotărât, lumea a zis că fac pe nebunu’! Ce a ieşit, aţi văzut la ProTV. De-acolo, cel mai mult îi iubesc pe Pavel Bartoş şi pe Smiley. Mor de dragul lor. Şi pentru Florin Călinescu am o mare stimă. Se vede că e actor“, zice Zgăvârdici.

 

A început la Suceava

Ieşeanul a intrat în lumea teatrului în 1965, când a luat concursul la secţiunea estradă a Ansamblului „Ciprian Porumbescu“, din Suceava.

„Eu nu am făcut Institutul de Teatru şi Film, dar am avut norocul că la Ansamblul „Ciprian Porumbescu“, din Suceava, se primea la estradă fără Institut. M-am dus şi am dat examen. La câteva zile, am fost sunat să merg să mai dau o probă. Atunci, eu am zis că am dat deja examen, iar dacă directorul vrea să mă vadă, să se uite la „Dialoguri la distanţă“ (n.r. – nişte spectacole din acea perioadă), unde Iaşul a nimerit cu Clujul, iar din partea Iaşului, am fost ales eu, cu un monolog din „Coana Chiriţa“. Când a văzut, mi-a trimis telegramă să vin. La Suceava, am beneficiat de nişte legi şi aşa am putut să dau examen la Teatrul din Deva, unde am stat doi ani. Înainte de a merge la Deva, puteam ajunge în Bucureşti, la «Constantin Tănase», dar nu a vrut soţia să mergem în Capitală pentru că era multă aglomeraţie şi mizerie“, explică Florin Zgăvârdici.

 

Din ’71, la Casa Armatei

După şase ani de turnee în toată ţara, actorul ieşean a decis să se întoarcă acasă. „În ’70, am venit în turneu la Iaşi şi am aflat că este un post de instructor la Casa Armatei. Am decis să mă întorc de la teatrul din Deva deoarece fata cea mai mică nici nu mă mai recunoştea. Nu ni se mai dădea diurnă. Dormeam pe unde apucam, prin cămine, cu şobolanii… Era greu. Am vorbit cu maiorul Lavric şi m-am transferat în interes de serviciu la Iaşi“, îşi aminteşte actorul.

 

„Eram Dumnezeu! Regizor, scriitor, interpret“

Cei 20 de ani petrecuţi la Casa Armatei au însemnat cei mai frumoşi ani ai carierei sale, după cum ne mărturiseşte Florin Zgăvârdici: „Eram Dumnezeu! Eram regizor, scriitor, interpret. Scriam pentru estradă, pentru brigadă. Aveam o orchestră profesionistă. Erau mulţi înnebuniţi să facă artă. Am pus în scenă «Chiriţa», «Baba Hârca». Am luat trei medalii de aur la Cântarea României. Eu mă ocupam şi de formaţiile ostăşeşti. Cu pompierii am luat primul loc pe ţară. Au fost în juriu nume grele care ne-au spus că au văzut multe trupe profesioniste, dar niciuna la nivelul celei pe care o aveam eu. Tot ce făceam, făceam cu mare plăcere.“

 

Aclamat la Teatrul Naţional

La un spectacol realizat de televiunea naţională, Florin Zgăvârdici a fost nevoit să facă un „bis“ pentru a linişti sala care era în delir. „În ’73, a venit Tudor Vornicu, de la televiziune, şi Marin Traian să facă un spectacol de varietăţi la Iaşi, la Teatrul Naţional. A venit la mine şi m-a întrebat dacă vreau să particip cu nişte momente vesele. Nu mă laud, dar am fost singurul care a trebuit să facă «bis», la cererea publicului. Am avut o satisfacţie grozavă“, ne spune, printre lacrimi, Zgăvârdici.

 

La Banc Show şi Gong Show

După Revoluţie, Florin Zgăvârdici a participat la câteva emisiuni umoristice, organizate la Bucureşti. „În 2000, am fost la «Banc Show», la Prima TV, unde am luat premiul de etapă, de 50 de milioane. Mi-aduc aminte că prezentatori erau Cabral şi Nadine. În 2001, la «Gong Show», am ridicat sala în picioare. Mi-aduc aminte că în juriu erau Ţociu, Palade şi Laura Stoica. Eu am făcut un număr din «Chiriţa». Meritam şi acolo să câştig, dar… oricum eu m-am bucurat că lumea m-a aplaudat“, precizează actorul ieşean.

 

Citește și  

< strong> Robi din Iaşi pe plantaţiile de cartofi din Grecia  

 

Coleg cu Nicu Constantin şi Corina Chiriac

Florin Zgăvârdici, pe vremuri

 

De-a lungul timpului, Florin Zgăvârdici a participat la mai multe spectacole de varietăţi, la Casa Sindicatelor şi la Casa Studenţilor, dar şi în turnee în toată ţara, alături de nume mari ale scenei româneşti. „Din ’61, când s-au făcut cele două Case de Cultură, am participat la foarte multe spectacole. Am fost pe scenă alături de Nicu Constantin, Alexandru Lulescu, Ciupi Rădulescu, George Bunea, Luigi Ionescu. Pe urmă Roxana Matei, Ilinca Cerbacev. Am fost în turnee cu Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan. Cu multe nume mari… Ion Dichiseanu, Anda Călugăreanu, Margareta Pâslaru. Nici nu ştiu când a trecut timpul“, suspină Florin Zgăvârdici.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments