Mihai Chirica anunţă preluarea cinematografelor, însă e nevoie de o intervenţie rapidă la Tineretului. Nimeni nu-şi asumă igienizarea Cinema Tineretului, calamitat după un incendiul. Colcăie şobolanii, iar patronii de cafenele spun că la vară mirosurile vor fi pestilenţiale. La stradă s-au cheltuit câteva milioane de euro pe reabilitare, iar în spate stau grămezi de gunoaie.
Zona Lăpuşneanu, recent reabilitată de Primăria Iaşi, ascunde un focar de infecţie acoperit de edili sub o prelată imensă. Cinematograful Tineretului, distrus în urmă cu ceva timp de un incendiu, este populat de şobolani şi de oameni ai străzii. E faţa nevăzută a zonei de promenadă, în timp ce la stradă funcţionează cafenele cochete.
Așa arată mizeria din spatele prelatei
Directorul RADEF Iaşi, Constantin Hurjui, spune că nu vrea să igienizeze imobilul pentru că ar fi închiriat: „Eu nu fac curăţenie pentru altul. Impresia mea este că se urmăreşte demolarea completă a Cinema Tineretului”. În replică, primarul interimar Mihai Chirica tocmai a anunțat că a câştigat la Curtea de Apel preluarea în administrare a cinematografelor Victoria, Republica, Dacia şi Tineretului şi că va investi în reabilitarea acestora. Între timp, însă e nevoie doar de o curăţenie generală.
A funcţionat un bar
Clădirea, în care mai demult era barul Class, arată ca după bombardament. A devenit un mare hotel pentru boschetari, trezind nemulţumirea patronilor de cafenele: „Nu se poate să ignori mizeria asta într-o zonă care acum arată atât de bine. Oamenii se plimbă, stau la terase, iar în spate miroase de la gunoaie. Nu se ocupă nimeni”.
Și așa arată din stradă, de partea cealaltă a zidului. Granița dintre cele două realități e o pânză de 1cm grosime
Promisiuni electorale
Curtea de Apel Iaşi a hotărât ca cinematografele din Iaşi să treacă în administrarea Primăriei, dar decizia nu este definitivă. Primarul interimar are încredere că e o chestiune de luni până când administraţia locală va deveni proprietar cu drepturi depline: „Curtea de Apel a dat sarcină RADEF să semneze predarea bunurilor mobile şi imobile. Vom prelua personalul, vom investi în reabilitare, le vom găsi şi alte funcţiuni. Cinematograful Victoria, cu 900 de locuri, poate găzdui Filarmonica.
Republica poate fi dedicat filmului de artă, putem promova producţiile care nu se regăsesc într-un multiplex”.